Μελέτη για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής το Αμβρακικού Κόλπου

21-09-22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Αμφιλοχίας ενέκρινε μελέτη για την υπηρεσία «Σύμβουλος Υποστήριξης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάδειξης και Διαχείρισης του Δημόσιου Χώρου και του Φυσικού Τοπίου στην ευρύτερη περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου μέσω Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) του Δήμου».

Αντικείμενο της υπηρεσίας είναι η υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας στην διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και συνεκτικής χωρικής στρατηγικής που θα συμβάλει στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου και του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου Αμφιλοχίας και της ευρύτερης περιοχής, δίνοντας έμφαση στον αναπτυξιακό πλούτο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

H αναπτυξιακή δυναμική των τελευταίων ετών καθιστά επιτακτική την ανάγκη ολοκληρωμένων προσεγγίσεων στον σχεδιασμό. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στις Ευρωπαϊκές πολιτικές και αποτελεί κατεύθυνση που επηρεάζει και το πλαίσιο χρηματοδοτήσεων, σε ένα περιβάλλον όπου αυξάνονται οι τουριστικές ροές και ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή.

Παρά όμως τις σημαντικές προσπάθειες, σημαντικά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμη, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του οικιστικού περιβάλλοντος και να αυξηθεί η ελκυστικότητα της περιοχής, δεδομένου ότι παρατηρούνται αδυναμίες και ελλείψεις στην συνολική αξιοποίηση των πόρων της. Η συγκεκριμένη μελέτη θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων μέσα από τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης του Δήμου Αμφιλοχίας. Η στρατηγική αυτή γίνεται αντιληπτή ως ένα ολοκληρωμένο και αδιάσπαστο σύνολο στόχων και παρεμβάσεων, που διαπερνά την προσδιορισμένη οριοθέτηση του χώρου, μελετά τις διασυνδέσεις μεταξύ των επιμέρους θεματικών πεδίων, και εν τέλει προσδιορίζει σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, που επιθυμούμε να φτάσουμε και με ποιο τρόπο και ποιες διαδικασίες θα επιχειρήσουμε να το πετύχουμε. Μία εις βάθος μελέτη της περιοχής μπορεί να αναδείξει πιο συγκεκριμένα προβλήματα, αλλά και αναπτυξιακές δυνατότητες. Η ανάπτυξη στον Δήμο Αμφιλοχίας θα πρέπει να έχει την προοπτική της ανάπτυξης ολόκληρου του Αμβρακικού Κόλπου και να εστιάζει στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού του πλούτου.

Κάποια βασικά στοιχεία είναι τα παρακάτω:

-Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με κατεύθυνση τον οικοτουρισμό, τον πολιτιστικό τουρισμό και με ταυτόχρονες δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβαλλοντικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και δράσεις σύνδεσης του τουρισμού με την αγροτική παραγωγή και την αγροδιατροφή.

-Περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα με ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας, πιστοποίηση, ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων, δημιουργία κατάλληλων υποδομών κλπ.

-Ανάπτυξη και ολοκλήρωση των απαραίτητων μεταφορικών υποδομών για την καλύτερη προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα της περιοχής, αλλά και την επίτευξη μεγαλύτερης εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας.

-Δράσεις υποστήριξης του κοινωνικά ευάλωτου πληθυσμού και δράσεις για την αναζωογόνηση του πληθυσμού και την υποστήριξη των νέων της περιοχής.

 

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ
MyCoast: | Η νέα ψηφιακή εφαρμογή για την τήρηση της νομιμότητας σε αιγιαλό και παραλίες
Τουρισμός | "Διασκεδάστε με σεβασμό" στις Βαλεαρίδες Νήσους - η νέα καμπάνια για υπευθυνότητα των τουριστών
Έρευνα: Μεγαλώνει το «παράθυρο» κρατήσεων στα ταξίδια – Η Ευρώπη πρωταθλήτρια