Ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής αξίας της Διώρυγας της Κορίνθου

29-07-22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη σύναψη σύμβασης παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου διαχείρισης, παρακολούθησης και υποστήριξης του έργου για την ανάδειξη και την αξιοποίηση της ιστορίας και της πολιτιστικής αξίας της Διώρυγας της Κορίνθου και την ψηφιακή προβολή του βιομηχανικού της Μουσείου.

Η εκτιμώμενη αξία της ανάθεσης είναι 23.250 ευρώ με ΦΠΑ. Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών ορίστηκε η Τρίτη 2 Αυγούστου και ώρα 14:00. Περιουσιακά στοιχεία της ΑΕΔΙΚ αποτελούν η ακίνητη περιουσία εκατέρωθεν του άξονα της Διώρυγας καθώς και στις περιοχές στην Ισθμία και στην Ποσειδωνία και τα πλωτά και κινητά μέσα, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη λειτουργία της Διώρυγας και τα οποία περιέρχονται αμέσως μόλις λήξει το προβλεπόμενο από το Νόμο προνόμιο εκμετάλλευσης της Διώρυγας, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης Ελλάδας, που διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο για το εμπόριο της Μεσογείου, η Διώρυγα της Κορίνθου, αποτέλεσε έμπνευση αιώνων και ολοκληρώθηκε 25 αιώνες μετά τη σύλληψη της ιδέας της. Στο Μουσείο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με το αρχειακό υλικό που περιλαμβάνει τα σχέδια της Διώρυγας, αλληλογραφία και επιστολές καθώς και φωτογραφικό υλικό από τα σημαντικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Διώρυγα.

Η ιστορία της Διώρυγας αποτελεί ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας για την ιστορία του τόπου, των κατοίκων της και της ανάπτυξης του εμπορίου της εποχής. Τα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνουν σχέδια από το 1890, παλιά χειρόγραφα βιβλία του εργοταξίου, παλαιούς πίνακες και έργα τέχνης που διακοσμούσαν τα γραφεία της εταιρείας στις αρχές του 20ου αιώνα, σπουδαίο φωτογραφικό υλικό, αρχειακό υλικό μελετών και εργασιών πολιτιστικού και βιομηχανικού ενδιαφέροντος κ.α.

Στο πλαίσιο του έργου θα αναπτυχθούν διατάξεις ανάδειξης των πολιτιστικών πόρων του ιστορικού αρχείου οι οποίες περιλαμβάνουν συνδυασμό λογισμικού και υλικού. Ως τμήμα της εφαρμογής ψηφιακής ξενάγησης κάποια επιλεγμένα εκθέματα (αυτά που θα έχουν ψηφιοποιηθεί με τη μέθοδο της τρισδιάστατης μοντελοποίησης) θα μπορούν να προβάλλονται με τεχνικές επαυξημένης πραγματικότητας (AR) στην οθόνη των φορητών συσκευών, μέσω QR-Codes - οδηγών, οι οποίοι μπορούν να είναι τοποθετημένοι δίπλα στα πραγματικά εκθέματα (ή οπουδήποτε αλλού).

Επίσης στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί εκπαιδευτικό υλικό για την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση με χρήση Πολυμέσων και Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων για την απόκτηση γνώσεων των ιστορικών και οικονομικών στοιχείων, καθώς και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Διώρυγας της Κορίνθου σε σύγκριση με άλλα στρατηγικά ναυτικά περάσματα όπως τη Διώρυγα του Σουέζ και του Παναμά. Θα συμπεριληφθούν έργα τέχνης, ποιήματα, θεατρικά έργα που έχουν άμεση σχέση με την ιστορία της Διώρυγας σε συνδυασμό με τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της εποχής.

Η εν λόγω πρωτοβουλία περιλαμβάνει την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης δράσης ανάπτυξης και εγκατάστασης ψηφιακών δράσεων προβολής της ιστορίας της Διώρυγας με σημείο αναφοράς την έναρξη των εργασιών το 1882. Στο πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθούν εφαρμογές εικονικού μουσείου στο διαδίκτυο, εφαρμογών επαυξημένης (augmented) και εικονικής (virtual reality) όπου ο επισκέπτης με το κινητό του τηλέφωνο, ή το tablet ή μέσω μίας μάσκας εικονικής πραγματικότητας θα ταξιδεύουν στο χώρο και στο χρόνο του μουσείου αλλά και στις διαφορετικές εποχές που εξυπηρετούσε η Διώρυγα το Ελληνικό Κράτος και έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο και στους πολέμους.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο