Η ιστορία της Καρδίτσας σε e-book

14-02-22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την έκδοση λευκώματος σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, e-book αποφάσισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο της πόλης της Καρδίτσας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, το οποίο θα συμβάλλει στην ανάδειξη και προβολή της ιστορικής ταυτότητας της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στη διατήρηση του πολιτισμικού αποθέματος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας.

Η έκδοση του λευκώματος θα έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για τους κατοίκους της πόλης και θα προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά της Καρδίτσας και της ευρύτερης περιοχής, τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας ή Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» – Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας του Δήμου Καρδίτσας, προβαίνει κατά καιρούς σε αξιόλογες εκδόσεις έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής. Το μουσείο, ιδρύθηκε το 1982 με σκοπό να λειτουργεί ως ένα σύγχρονο μουσείο πόλης, με αντικείμενο την καταγραφή, τη μελέτη και την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της Καρδίτσας από την ίδρυσή της το 15ο αιώνα ως σήμερα, με έμφαση στην κοινωνική οργάνωση και την ταυτότητα της πόλης.

Το επιστημονικό ενδιαφέρον του μουσείου καλύπτει γεωγραφικά κατά κύριο λόγο την πόλη και την περιοχή της και δευτερευόντως περιοχές, οι οποίες επηρέασαν ιστορικά την εξέλιξή της, όπως ο κάμπος ή η οροσειρά των Αγράφων. Εκτός από τον τόπο, είναι προσανατολισμένο στη δράση των Καρδιτσιωτών διαχρονικά, όπου κι αν αυτή εντοπίζεται.

Το φάσμα της δραστηριότητάς του, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διάσωση του τοπικού πολιτισμικού αποθέματος, μέσα από τη συλλογή ιστορικών και λαογραφικών αντικειμένων κάθε είδους, την ενίσχυση της τοπικής ιστορικής έρευνας μέσα από τη σύσταση εξειδικευμένης βιβλιοθήκης, τη συλλογή δημοτικών και ιδιωτικών αρχείων, την καταγραφή προφορικών μαρτυριών και την συγκρότηση αρχιτεκτονικού αρχείου ιστορικών κτιρίων, με στόχο τη μελέτη, τη δημιουργία βάσεων δεδομένων και την ψηφιοποίηση, έτσι ώστε η ιστορική πληροφορία να είναι εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό.

 

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024
Δωρεά της ΤΕΜΕΣ για μελέτη ανάδειξης της ανατολικής πλευράς της νήσου Σφακτηρίας
Γιατί η ΕΕ αγοράζει ακόμα ρωσικό αέριο;
Alltours | Ταξίδια γνωριμίας με Ολυμπιακή Ριβιέρα, Χαλκιδική και Κρήτη Γερμανών πρακτόρων
Ελληνικός τουρισμός 2023 | 5 Περιφέρειες είχαν το 90,5% των εισπράξεων και το 84% των επισκέψεων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βραβεύει εξέχοντα αρχιτεκτονικά έργα σε όλη την Ευρώπη
ΕΟΤ: Προβολή της Ελλάδας στη Μεγάλη Βρετανία για τουρισμό περιπέτειας