Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Οι δράσεις για τον τουρισμό την προγραμματική περίοδο έως το 2025

07-02-22 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο τριτογενής τομέας αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας που τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δημιουργώντας παράλληλα σημαντικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διαθέτει πλούσια φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η οποία σε συνδυασμό με το κλίμα και την τοπική αρχιτεκτονική δημιουργούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προϊόν.

Στόχος της Περιφέρειας είναι η αναβάθμιση και διαφοροποίηση του προϊόντος αυτού με τρόπο που θα μειώσει την υψηλή εποχικότητα και θα επηρεάσει θετικά την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα μέσω της επέκτασης της τουριστικής περιόδου και της ανάπτυξης διαφοροποιημένων τουριστικών προϊόντων και εμπειριών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν συμπεριληφθεί συγκεκριμένες δράσεις, στο εγκριθέν πρόσφατα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Περιφέρειας για την προγραμματική περίοδο έως το 2025.

Αναλυτικά στην ενότητα της Εξωστρέφειας γίνεται ειδική αναφορά στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει για τη διείσδυση σε ανερχόμενες και μη παραδοσιακές αγορές, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Ενδεικτικές δράσεις  που θα αναληφθούν θα αφορούν προωθητικές ενέργειες, για στοχευμένες τουριστικές καμπάνιες, εκθέσεις, καθώς και διαφημίσεις σε κοινωνικά δίκτυα και παραδοσιακά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Επίσης, σημαντικά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση της ανάπτυξης και των αντίστοιχων υποδομών, διαπιστώνονται και στον τομέα των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Ενδεικτικά έργα σε αυτήν την κατηγορία αφορούν στην προώθηση και ανάπτυξη των υποδομών για:

Εκτός από το ευνοϊκό κλίμα και το φυσικό κάλλος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προσελκύει πολλούς επισκέπτες από το εξωτερικό και λόγω του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της. Η προστασία, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά σε μέρη που έχουν τις υποδομές για να υποστηρίξουν αυξημένη ροή επισκεπτών, αποτελεί προτεραιότητα. Άλλες σχετικές προτεραιότητες, τόσο με οικονομικές όσο και με κοινωνικές προεκτάσεις, αφορούν την ανάδειξη μνημείων, αρχαιολογικών χώρων, τόπων ιστορικού ενδιαφέροντος, τη δημιουργία και τον εκσυγχρονισμό μουσείων και πολιτιστικών κέντρων, καθώς και την προώθηση του σύγχρονου πολιτισμού και της γαστρονομικής παράδοσης. Σημαντική μπορεί να είναι η αναπτυξιακή ώθηση και από την ανάπτυξη των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός