Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας | Για πρώτη φορά Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Τουρισμό

23-11-21 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σειρά καινοτόμων δράσεων που υπερβαίνουν τις μέχρι σήμερα εφαρμόσιμες πρακτικές για την ανάδειξη ενός τουριστικού προορισμού περιλαμβάνει το Στρατηγικό & Επιχειρησιακό Σχέδιο (Action Plan) του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που συζητήθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την προηγηθείσα ψήφισή του και από την Τουριστική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, το Επιχειρησιακό Σχέδιο:

Παράλληλα, προβλέπεται και η αξιοποίηση της νέας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην κατεύθυνση δράσεων τουριστικής ανάπτυξης.

Τέσσερις πυλώνες

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο εκπονήθηκε στη βάση των αρχών της στρατηγικής που λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες τάσεις στην ελληνική και την παγκόσμια αγορά ταξιδιών με κεντρικό στόχο την αύξηση της μέσης παραμονής, την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης, την αξιοποίηση της κρουαζιέρας και την ανάδειξη των βασικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής για την αποτελεσματικότερη διείσδυση σε ειδικές ομάδες ενδιαφέροντος με ανάπτυξη του τουρισμού υπαίθρου, περιπέτειας, κρουαζιέρας, αθλητισμού και ευεξίας, μαζί με τον αρχαιολογικό-ιστορικό τουρισμό βάσει του οποίου καθιερώθηκε ως παγκόσμιος προορισμός η Αρχαία Ολυμπία.

Έμφαση δίνεται σε τέσσερεις πυλώνες στην ιστορία (history) , στη φύση (nature) , στην περιπέτεια (adventure) και στην ευεξία (wellness) που αποτέλεσαν το σκεπτικό του νέου συνθήματος της περιοχής που, στην ελληνική του απόδοση, είναι «ΖΗΣΕ ό,τι σου ανήκει» και στην αγγλική “LIVE what you deserve”.

Τουρισμός εμπειριών

«Η τουριστική ανάπτυξη ακολουθεί πλέον σύγχρονους δρόμους. Έχουμε φύγει από τα καθιερωμένα μοντέλα και περνάμε σε δυναμικές μορφές τουρισμού», τονίζει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, προσθέτοντας: 

«Η ψηφιακή τεχνολογία διευρύνει τις δυνατότητες προβολής του τουριστικού μας προϊόντος που δεν είναι πια μόνο το Μνημείο της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και ό,τι αξιόλογο το περιβάλλει: το φυσικό κάλλος, οι ανθρώπινες δραστηριότητες, οι παραδοσιακοί οικισμοί, η ζωή του τόπου μας. Πρέπει να συνδέσουμε το Μνημείο με τη ζωή των κατοίκων, με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα, με τη γαστρονομία, με την επιχειρηματικότητα. Να προσθέσουμε και άλλες πλευρές στη μοναδική ταυτότητα (brand) της Ολυμπίας. Να κάνουμε ελκυστικότερο τον αρχαιολογικό τουριστικό προορισμό, εμπλουτίζοντας την εμπειρία του επισκέπτη ώστε να φύγει με τις καλύτερες εντυπώσεις ή να μας επισκεφθεί ξανά. Αυτό επιδιώκουμε με το Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου μας, ένα σχέδιο που εκφράζει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την τοπική κοινωνία. Έχουμε πλέον στη διάθεσή μας ένα πολύτιμο εργαλείο, έναν οδικό χάρτη για την τουριστική ανάπτυξη ολόκληρου του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας».

Μεθοδικές κινήσεις

Ο Αντιδήμαρχος Τουριστικής Προβολής κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, αναλύοντας το πλάνο, τόνισε: «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας έχει ήδη εισέλθει σε φάση προγραμματισμού των επόμενων κινήσεων και δράσεων λαμβάνοντας υπόψιν τις συγκυρίες της εποχής και τις νέες τάσεις που δημιουργήθηκαν στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας. Με συγκροτημένο σχέδιο προχωράμε στη διεκδίκηση του μεριδίου που μας αναλογεί, κάνοντας τις εξής κινήσεις:

Είμαι ικανοποιημένος για το Στρατηγικό & Επιχειρησιακό Σχέδιο, κάτι που και ως επαγγελματίας τουρισμού είχα υποχρέωση να συμβάλλω στην υλοποίησή του για την προοπτική της Ολυμπίας».  

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο