Δήμος Δέλτα: Συμμετοχή στο Δίκτυο Βιώσιμη Πόλη

22-07-21 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Δέλτα αποφάσισε τη συμμετοχή του στο Δίκτυο πόλεων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και κυκλική οικονομία.

O βασικός σκοπός του Δικτύου είναι η υποστήριξη των Δήμων στην επιτυχή υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Προγράμματα και ακολούθως στην υλοποίηση των αντίστοιχων έργων.

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ αποτελεί ένα σημαντικό «εργαλείο» ανάπτυξης και εξωστρέφειας για τα μέλη της, και για τους Δήμους γενικότερα, και διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για την εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων, που τεκμηριώνεται με ISO 9001 καθώς και ISO 14000.

Οι προτάσεις και τα έργα εστιάζονται στους παρακάτω τομείς :

-Βιώσιμη Ανάπτυξη

-Επιχειρησιακός και Στρατηγικός Σχεδιασμός

-Προστασία του Περιβάλλοντος

-Κυκλική Οικονομία, κοινωνική οικονομία και οικοκαινοτομία

-Διαχείριση απορριμμάτων

-Αειφορία

-Ανάδειξη Πολιτισμού και Πολιτιστική Ανάπτυξη

-Τουριστική Ανάπτυξη

-Αγροτική Ανάπτυξη

-Προώθηση στην Απασχόληση

-Κοινωνική Ανασυγκρότηση και Κοινωνική Συνοχή

- Εξοικονόμηση Ενέργειας

-Επιστημονική και τεχνική έρευνα και υποστήριξη.

Ειδικότεροι σκοποί του «Δικτύου», μεταξύ άλλων, είναι :

-Η δημιουργία κατάλληλων εργαλείων και μελετών για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών που εκπροσωπούν τα μέλη του Δικτύου, της αειφόρου εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και της διατήρησης της ακεραιότητας των οικοσυστημάτων, των τοπίων και της γεωμορφολογίας της περιοχής.

-Η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων και εμπειριών, των καλών πρακτικών σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, της προστασίας του Περιβάλλοντος και της Κυκλικής Οικονομίας και η συνεχής ενημέρωση των Μελών του σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης Δράσεων καθώς και των Πηγών Χρηματοδότησής τους.

-Η δημιουργία βάσης δεδομένων και η ανάπτυξη δικτύου πληροφοριών μεταξύ των πόλεων, με την καταγραφή, επεξεργασία, ανάλυση και έρευνα των παραγόντων που επηρεάζουν το επίπεδο ανάπτυξης.

-Η εκπροσώπηση των μελών του σε όλες τις δημόσιες αρχές (Υπουργεία, Δικαστήρια κλπ.), στο πλαίσιο και για τις ανάγκες υλοποίησης των καταστατικών σκοπών του Δικτύου.

-Η παροχή υπηρεσιών επιστημονικού κυρίως χαρακτήρα.

-Η παροχή τεχνογνωσίας για την ίδρυση και λειτουργία νέων δομών και θεσμών όπως Γραφείο Τουρισμού, Κέντρο και Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, Κέντρου κυκλικής οικονομίας κ.α.

-Η συνεργασία με ομοειδείς Διεθνείς ή Εθνικούς φορείς με συναφείς δραστηριότητες καθώς και η χρησιμοποίηση και ενίσχυση των υπαρχόντων μηχανισμών παρακολούθησης και παρατήρησης ή και η δημιουργία νέων που αφορούν στην ολοκληρωμένη διαχείριση των περιοχών των μελών του Δικτύου.

-Η συμμετοχή σε ευρωπαϊκούς ομίλους εδαφικής συνεργασίας (ΕΟΕΣ του ν. 4483/2017 ως ισχύει) ή η τυχόν μετατροπή του Δικτύου σε Ε.Ο.Ε.Σ., η συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα και σε Οργανισμούς ή φορείς που λειτουργούν στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό, που ο σκοπός τους έχει σχέση με ζητήματα Βιώσιμης Ανάπτυξης, κυκλικής οικονομίας και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.

-Η διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων, ομιλιών, ημερίδων, συνεδρίων, διαλέξεων με θέματα σχετικά με την ενημέρωση και προβολή των τουριστικών και άλλων πόρων ανάπτυξης των συνεργαζόμενων πόλεων με στόχο την υλοποίηση των δράσεων του Δικτύου.

-Η ανάπτυξη και διάθεση εκπαιδευτικού υλικού και εργαλείων, έντυπων ή ηλεκτρονικών, στο πλαίσιο της υλοποίησης των καταστατικών σκοπών του Δικτύου.

 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ