Αναγνωρίστηκε ιαματική πηγή στη Λέσβο

05-04-21 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε σε αναγνώριση άλλης μίας πηγής ως ιαματικής στη Λέσβο.

Ειδικότερα, αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, ο φυσικός πόρος της πηγής Νερό Δημοτικής Πηγής Ιπποκράτης στον Πολιχνιτο του Δήμου Δυτικής Λέσβου που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου.

Ως τρόπος χρήσης αναφέρεται η λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής (εκτός κεφαλής) εμβύθισης στο νερό.

Ως ενδείξεις αναφέρονται οι εξής:

Η περιεκτικότητα του φυσικού υδάτινου πόρου (Cl, Na, K, B) και η θερμοκρασία του (υπέρθερμο) το καθιστά ιδανικό για Λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής (εκτός κεφαλής) εμβύθισης στο νερό, με σύγχρονη καθοδηγούμενη άσκηση στο νερό για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων καθώς και δερματικών παθήσεων(ελεύθερο μικροβιακού φορτίου).

Ως αντενδείξεις αναφέρονται οι εξής:

Παρά το ότι είναι ελεύθερο μικροβιακού φορτίου και με ελάχιστη φυσική ραδιενέργεια λόγω της ύπαρξης Cl αντενδείκνυται η ποσιθεραπεία. Επίσης, αντένδειξη υπάρχει για σοβαρά συστημικά νοσήματα, όπως καρκίνος, υπερθυρεοειδισμός, φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, γενική παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό, αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία, αιμοδερματοπάθειες, σπογγοειδής μυκητίαση, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονικό οίδημα, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβες, αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση που δεν ρυθμίζονται, η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, η προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων, οι πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι θρομβώσεις των αγγείων πριν περάσουν 6 τουλάχιστον μήνες από την προσβολή, οι βαριές νευρικές και οι ψυχικές παθήσεις, οι οξείες φλεγμονώδεις δερματικές και οι γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και οι φυσιολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης και εμμηνορρυσίας.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα είχε αναγνωριστεί και μια ιαματική πηγή στην Κρήτη και ειδικότερα η "Πηγή Τεμένια- Τζανουδιανά",  στον Δήμο Δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Ως τρόπος χρήσης αναφέρεται η λουτροθεραπεία και η ποσιθεραπεία.

Ως ενδείξεις για τη Λουτροθεραπεία αναφέρονται οι εξής:

Λουτροθεραπεία με τη μέθοδο της ολοσωματικής (εκτός κεφαλής) εμβύθισης στο νερό, με σύγχρονη καθοδηγούμενη άσκηση στο νερό για παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ρευματικών και αυτοάνοσων παθήσεων καθώς και δερματικών παθήσεων (ελεύθερο μικροβιακού φορτίου).

Ως αντενδείξεις αναφέρονται οι εξής:

Αντένδειξη υπάρχει για σοβαρά συστημικά νοσήματα όπως καρκίνος, υπερθυρεoειδισμός, φυματίωση, σακχαρώδης διαβήτης, γενική παθολογική κατάσταση επιβαρυμένη με πυρετό, αναιμία, απώλεια βάρους, αιμορραγία, αιμοδερματοπάθειες, σπογγοειδής μυκητίαση, μεταδοτικές ασθένειες, σοβαρή καρδιοπάθεια, πνευμονικό οίδημα, πρόσφατο έμφραγμα ή άλλες σοβαρές καρδιακές βλάβες, αρρυθμίες και αρτηριακή υπέρταση που δεν ρυθμίζονται,  η νεφροπάθεια, η ηπατοπάθεια, η προχωρημένη αρτηριοσκλήρωση ιδίως των εγκεφαλικών αγγείων, οι πρόσφατες εγκεφαλικές αιμορραγίες και οι θρομβώσεις των αγγείων πριν περάσουν 6 τουλάχιστον μήνες από την προσβολή, οι βαριές νευρικές και οι ψυχικές παθήσεις, οι οξείες φλεγμονώδεις δερματικές και οι γυναικολογικές παθήσεις, καθώς και οι φυσιολογικές καταστάσεις εγκυμοσύνης και εμμηνορρυσίας.

Ως ενδείξεις για την Ποσιθεραπεία αναφέρονται οι εξής:

Κατά την ξηρή περίοδο ανιχνεύθηκαν ολικά κολοβακτηριοειδή (σε συγκεντρώσεις μεταξύ ορίου ανίχνευσης και ορίου ποσοτικοποίησης). Η ανίχνευση ολικών κολοβακτηριοειδών υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει απολύμανση και επομένως για να χρησιμοποιηθεί ως πόσιμο, θα πρέπει να υφίστανται μέτρα προστασίας της πηγής από πιθανή μόλυνση με μολυσματικούς παράγοντες.

Η περιεκτικότητα του φυσικού υδάτινου πόρου σε Na είναι 1mΜ NaCI. Τα λοιπά ιχνοστοιχεία είναι ( Ca2+ , Mg2+ και HCO3-) η θερμοκρασία του (ψυχρό) και με ελάχιστη φυσική ραδιενέργεια το καθιστά ιδανικό για ποσιθεραπεία:

Α. Για παθήσεις του πεπτικού συστήματος, σε λειτουργικές διαταραχές της χοληφόρου οδού.

Β. Για πρόληψη νεφρικών παθήσεων και πιθανώς καρκίνου στομάχου και παχέος εντέρου.

Ως αντενδείξεις αναφέρονται οι εξής:

Σε αποφράξεις του ουροποιητικού συστήματος, σε σοβαρή νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια (η αμερικανική ένωση καρδιοπαθών έχει συστήσει ένα μέγιστο επίπεδο νατρίου 20 mg/l στο πόσιμο νερό για τους ασθενείς με υπέρταση ή καρδιαγγειακή πάθηση), σε λιθιάσεις των νεφρών ή της κύστης, σε νεφρίτιδες, πυελίτιδες ή κυστίτιδες, σε χολολιθιάσεις, σε πρόσφατο έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου. Σε άτομα που υποφέρουν από το σύνδρομο Bartter ή το σύνδρομο Gitelman.

 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο