Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου

04-04-21 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 2014-2020 εντάχθηκε η Πράξη: Ήπιες παρεμβάσεις για την τουριστική αναβάθμιση, παρακολούθηση και ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής Αιγίου του Δήμου Δήμου Αιγιαλείας.

O υγρότοπος της Αλυκής Αιγίου είναι δημόσια γη, την οποία διαχειρίζεται η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας και το Δασαρχείο Αιγίου. Η συνολική περίμετρος της Αλυκής Αιγίου είναι 2,5 χιλιόμετρα και το μέγιστο βάθος είναι 50 cm. Παρά το μικρό της μέγεθος, η λιμνοθάλασσα παρέχει μια σημαντική ποικιλία μικρο-οικοτόπων, που μεταβάλλονται ανάλογα με την εποχή. Η λιμνοθάλασσα της Αλυκής Αιγίου αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα, που εμφανίζει όλα τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τυπικού υγρότοπου. Οι ζώνες καλαμιών και οι αλάτι, παρόλο έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια, αποτελούν πολύ σημαντικές παραμέτρους από ορνιθολογική άποψη, καθώς προσφέρουν καταφύγιο σε μεταναστευτικούς πληθυσμούς και άλλα είδη πτηνών.

Η αξία της εν λόγω περιοχής είναι αδιαμφισβήτητη και ο σχεδιασμός και η οργάνωση της συγκεκριμένης παρέμβασης στηρίχτηκε στις γενικές αρχές σχεδιασμού διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος και παρεμβάσεων εντός προστατευόμενων περιοχών. Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην οδηγούν σε επιβάρυνση των προστατευόμενων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά στην παρακολούθηση, την προστασία και την ανάδειξή του. Μέσω του προγράμματος για πρώτη φορά η Αλυκή Αιγίου θα μπορέσει να αποκτήσει υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παρακολούθηση των βιοτικών αβιοτικών παραμέτρων και θα έχει χρονοσειρά δεδομένων που θα επιτρέπει στο επιστημονικό προσωπικό να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα για την ποιοτική κατάσταση της λιμνοθάλασσας. Εξάλλου, η κλιματική αλλαγή απειλεί τα υδάτινα οικοσυστήματα και ο Δήμος Αιγιαλείας έχει υπογράψει το ψήφισμα για κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση κλιματικής και περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης.

Οι δράσεις αυτές επιπλέον θα συνδράμουν στη δημιουργία δικτύου συνεργασίας με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, τη διοργάνωση θερινών σχολείων και ανάδειξης της οικολογικής και επιστημονικής αξίας του οικοσυστήματος. Έχει αποδειχθεί ότι η προστασία και η ανάδειξη των φυσικών περιοχών συμβάλλει στην ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής που θα τονώσει οικονομικά την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν:

1. Προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινου παρατηρητηρίου στη θέση που θα υποδειχθεί κατόπιν συνεργασίας με την Δασική υπηρεσία και την Ορνιθολογική εταιρεία.

2. Προμήθεια και τοποθέτηση αυτόματου τηλεμετρικού σταθμού παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων εντός της λιμνοθάλασσας, μετεωρολογικού σταθμού, καθώς και τοποθέτηση ασύρματης κάμερας παρακολούθησης (webcam), προμήθεια τηλεσκοπίων, κυαλιών και τριπόδων.

3. Εξωραϊσμός του σημείου παρατήρησης με τοποθέτηση ξύλινου πατώματος και περίφραξης σε σημεία που θα ορισθούν από την Δασική Υπηρεσία, με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, ενημερωτικές πινακίδες, καλαθάκια ανακύκλωσης και τοποθέτηση νέων καλαίσθητων παγκακίων και παρατηρητηρίου επίγειας θέασης.

4. Δημιουργία βιβλίων/οδηγών πεδίου, τρίπτυχου ενημερωτικού υλικού με φωτογραφικό υλικό για την λιμνοθάλασσα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

Η δημόσια δαπάνη της πράξης που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε 152.201,20 ευρώ.

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο