Κρήτη: Δημιουργειται ο αναπτυξιακός φορέας "Δαίδαλος" με τη συμμετοχή της Περιφέρειας και 11 Δήμων

26-03-21 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού των ΟΤΑ με την επωνυμία ΔΑΙΔΑΛΟΣ Α.Ε. και έδρα τον οικισμό Άνω Αρχανών.

Στον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα συμμετέχουν ως μέτοχοι: η Περιφέρεια Κρήτης και οι Δήμοι: Αρχανών-Αστερουσίων, Βιάννου, Γόρτυνας, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Ιεράπετρας, Αγίου Βασιλείου, Αμαρίου, Ανωγείων και Μυλοποτάμου.

H Περιφέρεια Κρήτης θα συμμετέχει με ποσοστό 34% επί του μετοχικού κεφαλαίου ποσού 500.000 ευρώ. Το ποσό συμμετοχής για την Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται σε 170.000 ευρώ για την απόκτηση 1.700 ονομαστικών μετοχών επί συνόλου 5.000 μετοχών.

Σκοποί της εταιρείας μεταξύ άλλων είναι:

-Η από κοινού με τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Κρήτης εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, η υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και η προώθηση της επιχειρηματικής, οικονομικής και γενικότερα βιώσιμης ανάπτυξής της Περιφέρειας Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των έργων υποδομής, καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του περιβάλλοντος και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής της Περιφέρειας Κρήτης.

-Η μελέτη, καταγραφή, έρευνα και αξιολόγηση των υφιστάμενων δομών και προβλημάτων σχετικά με την οικονομική και τουριστική δραστηριότητα στην Περιφέρειας Κρήτης, ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων και δράσεων για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας, την ανάδειξη του ιστορικού πλούτου, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της πολιτιστικής ταυτότητας της Περιφέρειας Κρήτης, την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης, την προσέλκυση επενδύσεων και τη βελτίωση των υποδομών καθώς και η ανάπτυξη νέων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.

- Η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης, η συμμετοχή της Εταιρείας σε αντίστοιχα προγράμματα και η εφαρμογή των σχετικών πολιτικών, η βελτίωση του αστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ενεργός προώθηση δράσεων ενεργειακής αειφορίας και ανάπτυξης.

- Η επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων αυτών, φορέων του Δημοσίου τομέα, συνεταιρισμών και ενώσεων αυτών, επιστημονικών και εκκλησιαστικών φορέων, επιμελητηρίων, φορέων συλλογικών κοινωνικών ή οικονομικών συμφερόντων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και καθώς και η επιμόρφωση των στελεχών τους.

- Η βιώσιμη ανάπτυξη - υλοποίηση σχεδίων βιώσιμης αστικής και εξωαστικής κινητικότητας μέσα από συστήματα μεταφορών χαμηλών ή μηδενικών εκπομπών ρύπων, αξιοποίηση ΑΠΕ, εφαρμογή αναπτυξιακών σχεδίων νέων τεχνολογιών και διαδικασιών για τη βιοοικονομία, εναλλακτική διαχείριση βιολογικών αποβλήτων- βιοενέργεια και η συμμετοχή της Εταιρείας σε αντίστοιχα προγράμματα ή η εφαρμογή σχετικών πολιτικών σε διαπεριφερειακό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, καθώς και η άσκηση των δραστηριοτήτων των άρθρων 182 και 183 του ν. 4555/2018.

- Η πρόταση προς τους αρμόδιους φορείς και η υλοποίηση Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) χωρικών στρατηγικών, με βάση τα πρωτόκολλα συγκρότησης της κατά περίπτωση προβλεπόμενης Αρχής Διακυβέρνησης της ΟΧΕ, υπό την επιφύλαξη των ειδικών προϋποθέσεων του ισχύοντος Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου του ΕΣΠΑ.

 

 
 
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

Αλλάζουν τα πάντα στην παραλιακή Βάρκιζας - Σουνίου | 10 + 1 κυκλικοί κόμβοι και ποδηλατόδρομος
Ζάκυνθος: Ανοιχτά μέχρι τη 1 τα μεσάνυχτα τα καταστήματα κατά τη θερινή σεζόν
Ποδηλατικός Αγώνας ΔΕΗ International Tour of Hellas
Ταξίδι εξοικείωσης στην Καλαμάτα για Βρετανούς πράκτορες της ΑΒΤΑ ενόψει του συνεδρίου της στο Costa Navarino
Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα