Αγροδιατροφή και τουρισμός: Καινοτόμες δράσεις στη Δυτική Μακεδονία

13-01-21 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Μία νέα δράση που προάγει την καινοτομία στην αγροδιατροφή και στον τουρισμό της Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων, με την ένταξη της σχετικής πράξης στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία.

Ειδικότερα, η δράση συνολικού προϋπολογισμού 1.637.320 ευρώ, έχει ως στόχο να στηρίξει την αγροδιατροφή και τον τουρισμό, δηλαδή τους δύο από τους πλέον βασικούς κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει συμπεριλάβει τους δύο κλάδους στην Στρατηγική Περιφερειακής Έξυπνης Εξειδίκευσης (ΣΠΕΕ), αναγνωρίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αλλά και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν, θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες για κάθε κλάδο, όπως η γεωργία ακριβείας, η εφαρμογή νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών προϊόντων ειδικών προδιαγραφών, η ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την δημιουργία ειδικών μορφών τουρισμού και την προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό,  η ανωτέρω δράση εστιάζει στους τομείς αγροδιατροφής και τουρισμού, συμπεριλαμβάνοντας δράσεις και ενέργειες που στοχεύουν στις προτεραιότητες του ΣΠΕΕ της περιφέρειας, και παράλληλα συνδράμουν στην ανάπτυξη σύγχρονων ερευνητικών υποδομών, με στόχο την ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας και την προώθηση της αριστείας στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, η εν λόγω δράση περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

Αγροδιατροφή:

-Βιοοικονομία και Αγροδιατροφή: Το περιεχόμενο της βιοοικονομίας προέκυψε από την πίεση παγκόσμιων προκλήσεων σε σχέση με την ύπαρξη και τη χρήση των ανανεώσιμων βιολογικών πόρων. Στην Ελλάδα οι έρευνες που αφορούν θέματα βιοοικονομίας και οι πολιτικές ενημέρωσης υστερούν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η παρούσα πράξη θα συμβάλει στην κάλυψη αυτού του κενού, με στόχο τον προσδιορισμό και την διερεύνηση της βιοοικονομίας και της συνέργειας της με την αγροδιατροφή στη Δυτική Μακεδονία, καθώς και τον εντοπισμό των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων της.

-Γεωργία Ακριβείας:  Θα επιχειρηθεί κεφαλαιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων για τη δημιουργία ενός έξυπνου οικοσυστήματος γεωργίας ακριβείας. Η ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών επιτρέπει την παρακολούθηση και καταγραφή κρίσιμων παραμέτρων, καθώς και την επεξεργασία-αξιοποίησή τους για την παραγωγή νέας γνώσης και υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων. Η ανάπτυξη ευφυών συστημάτων αυτοματοποιημένης διαχείρισης που θα βασίζεται στην ποιότητα και ιχνηλασιμότητα των προϊόντων αποτελεί κρίσιμη πρόκληση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας.

- Έξυπνη Κτηνοτροφία: Θα εστιάζει στην κτηνοτροφία ακριβείας, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες παρακολούθησης των εκτρεφόμενων ποιμνίων αιγών. Τεκμηριώνοντας την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζουν τα παραγόμενα προϊόντα μέσα από την ποιοτική ανωτερότητα, αλλά και αναδεικνύοντας την τοπικότητα και αυθεντικότητα του παραγόμενου γάλακτος και των προϊόντων μεταποίησης, η Δυτική Μακεδονία θα μπορεί να παράγει προϊόντα ειδικής ετικέτας Ορεινών Περιοχών Ειδικών Προδιαγραφών (Ο.Π.Ε.Π.), τα οποία θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές απαιτήσεις των καταναλωτών.

Τουρισμός:

-Πολιτικές Τουρισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Θα γίνει μια προσπάθεια καταγραφής των παραγόντων που επηρεάζουν την ζήτηση του τουρισμού. Η άσκηση τουριστικής πολιτικής διαμορφώνονται σε ένα στενό χρονικό ορίζοντα επειδή ο τουριστικός τομέας είναι ευαίσθητος σε πολλούς ευμετάβλητους, βραχυπρόθεσμους παράγοντες. Τα συμπεράσματα της μελέτης θα επιτρέψουν στους τουριστικούς φορείς να επιλέξουν πολιτικές με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και να αποφύγουν δράσεις με χρονική αναποτελεσματικότητα.

-Τουριστικές Διαδρομές Μικτής Πραγματικότητας: Στόχος είναι η έρευνα σε σχέση την μικτή πραγματικότητα  και την παιχνιδοποίηση, για την ανάπτυξη τουριστικών εφαρμογών. Ο επισκέπτης θα καλείται υπό μορφή σοβαρού παιγνίου να επισκεφθεί επιλεγμένα ορεινά μονοπάτια και με χρήση τεχνολογιών να συλλέξει ψηφιακά τεκμήρια.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο