Aποκατάσταση του αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα στη Σιάτιστα

10-01-21 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος Βοΐου, προχώρησαν σε συμφωνία μέσω Προγραμματικής Σύμβασης για την αποκατάσταση και συντήρηση του δομήματος και του διακόσμου του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα στην Σιάτιστα στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτική Μακεδονία 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός του έργου θα ξεπεράσει ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ. Το αρχοντικό Μανούση – Δούκα Τζάτζα, στην Σιάτιστα, είναι κτισμένο το 1763. Πρόκειται για κτίσμα με τρία επίπεδα και κάτοψη σε σχήμα «Γ». Εσωτερικά το κτίριο έχει ξεχωριστό διάκοσμο από τοιχογραφίες, ξύλινα ταβάνια και μουσάντρες. Υπήρξε κατοικία της οικογένειας Μανούση, που ίδρυσε εμπορικό οίκο στα τέλη του 18ου αιώνα στην τότε Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία. Γόνος της οικογένειας Μανούση είναι και ο Εθνικός Ευεργέτης Θεόδωρος Μανούσης, που υπήρξε ο πρώτος καθηγητής της Ιστορίας και ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το αρχοντικό έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το μνημείο παρουσιάζει έντονα προβλήματα στο φέροντα οργανισμό, τα στοιχεία πλήρωσης και τα υπόλοιπα στοιχεία του κελύφους του κτιρίου, όπως και στον διάκοσμό του. Όλα αυτά θέτουν σε κρίσιμο σημείο την διάσωση του. Πρέπει να γίνουν άμεσα επεμβάσεις για να αποκατασταθεί η στατικότητα και η λειτουργικότητα του κτιρίου και να διασωθεί ο διάκοσμος του αρχοντικού.

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων