Επιμελητήριο Ηρακλείου: Μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων στις τουριστικές περιοχές

14-05-20 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την στήριξη των εμπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές, ζητεί με επιστολή του στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών και Τουρισμού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ.Μανώλης Αλιφιεράκης 

Αναλυτικά η επιστολή:

Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση στοχεύοντας στον περιορισμό  των επιπτώσεων για τις τοπικές οικονομίες. 

Ειδική μέριμνα όμως πρέπει να ληφθεί για τις αμιγώς τουριστικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται ένα σύμπλεγμα επιχειρήσεων που δεν είναι αμιγώς τουριστικές εμπορικές επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών όπου όμως είναι άμεσα εξαρτώμενες από τον τουρισμό. Οι επιχειρήσεις αυτές συνδέονται άμεσα με την τουριστική προσέλευση και οι περισσότερες από αυτές μέχρι σήμερα δεν έχουν ανοίξει καθόλου, ως συνέπεια της κρίσης, ενώ λόγω είδους και φύσης δραστηριότητας δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων - εργοδοτών που πλήττονται από την κρίση. Παράδειγμα αποτελούν τα supermarket και τα παντοπωλεία ή τα εμπορικά καταστήματά εποχικών ειδών, τα οποία ήδη βιώνουν μια  σημαντική συμπίεση της οικονομικής τους δραστηριότητας, χωρίς ωστόσο να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μέσω κυβερνητικής εντολής, οπότε και δεν επωφελούνται από τα μέτρα στήριξης.

Θεωρούμε ότι αποτελεί στόχο κομβικής σημασίας η στήριξη και ενίσχυση των εν λόγω επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν ζωντανές την περίοδο της τρέχουσας κρίσης. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε :

Πάνω από όλα στηρίζουμε τα έκτακτα μέτρα που θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις να αντλήσουν ρευστότητα και να ενισχυθούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, στηρίζουμε την πρόταση που έχει καταθέσει ο ΕΦΕΠΑΕ για δράσεις που επιδοτούν κατά βάση τις λειτουργικές δαπάνες (ενοίκια, Λογαριασμούς ΔΕΚΟ, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.) διάρκειας ενός έτους, με τη δυνατότητα λήψης προκαταβολής ύψους 40% της αιτούμενης ΔΧ, χωρίς προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής.

 

 

διαβάστε ακόμα

Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα