Περιφέρεια ΑΜ-Θ: Eιδικά χωρικά σχέδια για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην παράκτια ζώνη

21-01-20 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την υλοποίηση της Πράξης «Μελέτη Ειδικών Χωριών Σχεδίων για την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στην παράκτια ζώνης της Περιφέρειας».

Στη μελέτη έχει γίνει η προσθήκη των περιοχών παράκτιας ζώνης του Δήμου Κομοτηνής και παράκτιας ζώνης από τα ανατολικά όρια της Καβάλας έως δυτικά της Σκάλας Αβδήρων, εξαιρουμένων όμως των περιοχών που δεν περιλαμβάνονται στις κατευθύνσεις του Αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου ΠΑΜΘ ή απαγορεύονται από λοιπές διατάξεις για τουριστική ανάπτυξη.

Μέχρι σήμερα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας δεν έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο σύνολο της χώρας όσον αφορά τον θερινό τουρισμό. Συγκρινόμενη με άλλες Περιφέρειας της χώρας κατατάσσεται πολύ χαμηλά όσον αφορά την τουριστική δραστηριότητα. Εντούτοις, ο θερινός (μαζικός) τουρισμός είναι αυτός που δύναται να συνεισφέρει σημαντικά στην αύξηση των οικονομικών μεγεθών (ΑΕΠ, απασχόληση, συνέργεια με άλλους παραγωγικούς κλάδους, επενδύσεις) λόγω του μεγέθους των τουριστικών ροών που προσελκύει.

Η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. λόγω της συγκέντρωσης των ενδογενών τουριστικών πόρων, της γεωστρατηγικής της θέσης και της καλής προσπελασιμότητας, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό τουριστικό πόλο τόσο στον εθνικό χώρο όσο και στην ευρύτερη βαλκανική ενδοχώρα. Ωστόσο, συχνά το ασαφές θεσμικό πλαίσιο των χωρικών ρυθμίσεων με τις αλληλεπικαλύψεις και αντιφάσεις των διαφόρων επιπέδων σχεδιασμού και οι συνεχείς θεσμικές αλλαγές δημιουργούν αγκυλώσεις στη χωροθέτηση τουριστικών επενδύσεων και τελικά δυσχεραίνουν την τουριστική ανάπτυξη. Για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης της Περιφέρειας είναι απαραίτητη η ανατροφοδότησή της από τον χωρικό σχεδιασμό.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο έχει δύο διακριτές κατευθύνσεις όσον αφορά τη στόχευσή του. Η πρώτη κατεύθυνση αφορά στον καθορισμό περιοχών που μπορεί να λειτουργήσουν ως υποδοχείς σχεδίων, έργων και προγραμμάτων υπερτοπικής κλίμακας ή στρατηγικής σημασίας ή για τις οποίες απαιτείται ειδική ρύθμιση των χρήσεων γης και των λοιπών όρων ανάπτυξής τους. Πρόκειται για κατεύθυνση με αναπτυξιακό χαρακτήρα καθώς στοχεύει στην απόδοση συγκεκριμένης (επενδυτικής) ταυτότητας σε μια περιοχή, ως στοιχείο διαμόρφωσης ενός περισσότερο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Εν προκειμένω, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο χρησιμοποιείται σε επιλεγμένες περιοχές με σκοπό να αποδώσει τουριστική ταυτότητα σε αυτές και να τονώσει την τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα από κατάλληλες χωρικές ρυθμίσεις που θα προσελκύσουν τουριστικές επενδύσεις και συναφείς δραστηριότητες.

Η δεύτερη κατεύθυνση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου αφορά στον καθορισμό περιοχών αστικής ανάπλασης, περιβαλλοντικής προστασίας ή αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές. Κατ΄ επέκταση, το Ε.Χ.Σ. σκοπεύει στην εξυγίανση και την αναμόρφωση περιοχών που θεωρούνται υποβαθμισμένες από άποψη πολεοδομική ή περιβαλλοντική. Έτσι, το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο χρησιμοποιείται, επιπρόσθετα, για την εξυγίανση ορισμένων παράκτιων περιοχών που περιλαμβάνουν άτυπους οικιστικούς υποδοχείς παραθεριστικής κατοικίας και παρουσιάζουν προβλήματα υποβάθμισης του δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος λόγω της υπερεκμετάλλευσης της γης.

Αυτοί οι άτυποι οικιστικοί υποδοχείς εναλλάσσονται με ελεύθερες εκτάσεις που έχουν πολλές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης. Κρίνεται απαραίτητη η ρύθμιση της χωρικής ανάπτυξης ώστε να αμβλυνθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να αναδειχθούν οι εν λόγω περιοχές σε τουριστικούς προορισμούς υψηλής ποιότητας.

Οι περιοχές

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν για τη σύνταξη Ειδικών Χωρικών Σχεδίων με σκοπό τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη είναι οι παρακάτω:

-Η παράκτια περιοχή από τον αρχαιολογικό χώρο της Νέας Περάμου ως τα Λουτρά Ελευθερών στο Δήμο Παγγαίου συνολικής επιφάνειας 44,9τ.χλμ.

-Η παράκτια περιοχή Κάριανης - Οφρυνίου στο Δήμο Παγγαίου και συγκεκριμένα από τις εκβολές του Στρυμόνα ως τα Λουτρά Ελευθερών, επιφάνειας 25,9τ.χλμ.

-Η παράκτια περιοχή στα αγροκτήματα Άβδηρα και Μυρωδάτο (από τη Σκάλα Μάνδρας ως τη Σκάλα Αβδήρων) στο Δήμο Αβδήρων, επιφάνειας 38,9 τ.χλμ.

-Η παράκτια ζώνη του Δήμου Μαρώνειας –Σαπών στο Δήμο Μαρώνειας-Σαπών επιφάνειας 69,9 τ.χλμ.

-Η παράκτια περιοχή δυτικά της Αλεξανδρούπολης ως το αρχαιολογικό χώρο της Ζώνης στο Δ. Αλεξανδρούπολης, επιφάνειας 15,5 τ.χλμ.

Η μελέτη Ειδικού Χωρικού Σχεδίου προσδιορίζει για καθεμία από τις επιλεγμένες περιοχές τα εξής:

-Τις στρατηγικές επιλογές και τους στόχους ανάπτυξης της

-Την χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της και τις αναγκαίες χωρικές ρυθμίσεις

-Τους όρους προστασίας του περιβάλλοντος

-Τις αναγκαίες ενέργειες και μέτρα και εν γένει το πρόγραμμα εφαρμογής με τον απαραίτητο χρονικό προγραμματισμό για την υλοποίηση του.

Η συνολική αμοιβή της μελέτης ανέρχεται έως 907.421,20 ευρώ.

 

διαβάστε ακόμα

Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι
In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη