Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα που υποφέρει τουριστικά- επιστολή S.O.S. του επίτιμου προέδρου της Ε.Ξ.Μαγνησίας Κ.Λεβέντη στον πρωθυπουργό

01-06-14 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης, στην οποία αναλύει την κατάσταση που υπάρχει στους προορισμούς που εξαρτώνται κυρίως από την εγχώρια αγορά, προτείνοντας μέτρα για την τόνωση της αγοράς, τα οποία δεν έχουν και δημοσιονομικό κόστος. 

Ο κ. Λεβέντης αναφέρεται στην επιστολή του στην Άλλη Ελλάδα του τουρισμού που δεν έχει επωφεληθεί από την εισερχόμενη τουριστική κίνηση. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά "η κρίση έχει χτυπήσει όλους τους κλάδους τις οικονομίας στην περιφέρεια,  αλλά συγχρόνως έχει βγάλει εκτός επιχειρηματικότητας την μικρή και μεσαία ξενοδοχία που τα τελευταία 15 χρόνια επένδυσε, αναπτύχθηκε αλματωδώς, δημιουργώντας σύγχρονες ποιοτικές υποδομές δισεκατομμυρίων μέσα από επενδυτικά πλάνα που μόλις λίγα χρόνια πριν, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι συντάκτες μελετητές την τεράστια πτώση των στατιστικών παραμέτρων που κάνουν μια επένδυση κερδοφόρα".

Στη συνέχεια προτείνει δυο άμεσες παρεμβάσεις, χωρίς δημοσιονομικό κόστος:

-Τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για άμεση στόχευση πολιτικών υπουργείων Τουρισμού, Παιδείας και Υγείας, σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα του τουρισμού για μια ηπειρωτική πολιτική για τον τουρισμό σε συνδυασμό με προτάσεις από τους ίδιους τους ξενοδόχους.

-Τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για τη στήριξη  μικρών  περιφερειακών  αεροδρομίων σε συνεργασία με εξειδικευμένους τοur operator εξωτερικού που θα ήθελαν να προσφέρουν ένα καινοτόμο τουριστικό πακέτο όλο το χρόνο, χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες εθνικούς και περιφερειακούς πόρους για την προβολή και προσέλκυση νέων αγορών και αεροπορικών συνδέσεων.

Το πλήρες κείμενο της Ανοιχτής Επιστολής, που εστάλη χθες Σάββατο προς τον κ.Σαμαρά, έχει ως εξής:

Τουρισμός  2014. Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα …..

Αξιότιμε κ .Πρωθυπουργέ 

Μετά τη σημαντική αύξηση του τουρισμού το 2013 , η αρμόδια υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη εκτιμά, ότι το 2014, ο τουριστικός τομέας θα αυξηθεί στην Ελλάδα κατά 10% ενώ πρόσφατα στοιχεία δείχνουν την επιβεβαίωση των στοιχείων.

Σε συνέντευξή της πριν λίγους μήνες στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC,   εξέφρασε την αισιοδοξία της για αύξηση του τουρισμού την τρέχουσα  χρονιά, ενισχύοντας την οικονομία της χώρας.

Η υπουργός Τουρισμού, πάντοτε στις δημόσιες τοποθετήσεις της, δίνει  έμφαση στη στήριξη που παρέχει ο τουρισμός για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, επισημαίνοντας, ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση τόνωσε τη ζήτηση και ωφέλησε την οικονομία.

Συνολικά, θα έλεγα με την σειρά μου ότι, όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι ο τουρισμός είναι ένας πολύ ανθεκτικός τομέας της οικονομίας, αλλά είναι επίσης ένας από τους τομείς που έχει συμβάλει στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Έλληνες τουριστικοί παράγοντες δηλώνουν επίσης, ότι το 2013 ήταν μια «εξαιρετική χρονιά», ακολουθεί το 2014 και υπογραμμίζουν, ότι ο τουριστικός τομέας θα μπορούσε να αποτελέσει «το όχημα της Ελλάδας προς την ανάκαμψη».

Θα ήταν παράληψη να μην αναφέρω  τη μεγάλη της προσφορά, το έργο, το δυναμισμό της, την διάθεση συνεργασίας με τους τουριστικούς φορείς, της υπουργού η οποία και ανταποκρίθηκε πλήρως στις υποχρεώσεις που είχε ως υπουργός αυτής της κυβέρνησης.

Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ δηλώσατε  αλλά και επιβεβαιώσατε την συμβολή της τουριστικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας εξαγγέλλοντας και τα βήματα της κυβέρνησης για τον τουρισμό την επόμενη περίοδο.

Αντιλαμβανόμενος πλήρως τις συνθήκες που λειτουργεί αυτή η κυβέρνηση θέλω από την πανέμορφη Μαγνησία, το μυθικό βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο ,και τα σμαραγδένια Νησιά των Βορείων Σποράδων να στείλω ένα μήνυμα S.O.S με τίτλο Υπάρχει και η άλλη Ελλάδα ….

Ένα μήνυμα που δεν αφορά μόνο την περιοχή που σας προανέφερα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρώτικής Ελλάδας που υπήρχε αλλά και υπάρχει μεγάλη εξάρτηση από τον Έλληνα επισκέπτη 12 μήνες τον χρόνο.

Η κρίση έχει χτυπήσει όλους τους κλάδους τις οικονομίας στην περιφέρεια,  αλλά συγχρόνως έχει βγάλει εκτός επιχειρηματικότητας την μικρή και μεσαία ξενοδοχία που τα τελευταία 15 χρόνια επένδυσε ,αναπτύχθηκε αλματωδώς δημιουργώντας σύγχρονες ποιοτικές υποδομές δισεκατομμυρίων μέσα από επενδυτικά πλάνα που μόλις λίγα χρόνια πριν, δεν θα μπορούσαν να φανταστούν οι συντάκτες μελετητές την τεράστια πτώση των στατιστικών παραμέτρων που κάνουν μια επένδυση κερδοφόρα .

Συσωρευτικά από το 2010 ως σήμερα, τιμές και τζίροι στις προαναφερόμενες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν κατακόρυφη πτώση που  ξεπερνάει το 70%.

Δεν το γνωρίζετε προφανώς, γιατί δεν υπάρχουν αεροδρόμια για να μετρηθούν οι απώλειες, δεν υπάρχουν οδικοί είσοδοι για να μετρήσουμε τις απώλειες των μετακινούμενων, δεν υπάρχουν  οργανωμένα στατιστικά που να σας στείλουν μήνυμα κινδύνου της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής ξενοδοχίας, που κάποτε έδινε ζωή στην τοπική οικονομία και θέσεις δουλειάς όλο τον χρόνο ενώ ενίσχυαν το οικογενειακό εισόδημα των μικρών ξενοδόχων παράλληλα με τα άλλα εισοδήματα. Δεν υπάρχουν προγράμματα στήριξης κοινωνικών ομάδων που αδυνατούν να μετακινηθούν για διακοπές.

Δεν υπάρχουν κοινωνικά προγράμματα που θα αντικαταστούν αυτά που καταργήσατε ή περιορίσατε.

Δεν υπάρχουν πολιτικές στήριξης της υπαίθρου μέσα από την τουριστική δραστηριότητα για απασχόληση είτε σε επίπεδο απασχολούμενου είτε σε επίπεδο οικογενειακής απασχόλησης.

Υπάρχουν όμως άδεια ταμεία και τράπεζες που μας θυμίζουν ότι μαζί με το επιτόκιο υπερημερίας ο τόκος των ληξιπροθέσμων η των καταγγελλομένων δανείων  ξεπερνάει στην καλλίτερη περίπτωση το 15%.

Κύριε Πρωθυπουργέ 

Δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης αν δεν προσεγγίσετε  με σοβαρότητα και στόχευση  την άλλη Ελλάδα. 

Δεν υπάρχει ελπίδα ανάπτυξης στη άλλη Ελλάδα του τουρισμού,  αν προσωπικά δεν αναλάβετε πρωτοβουλία και δώσετε τις κατάλληλες οδηγίες σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία   για την τουριστική επανεκκίνηση της άλλης Ελλάδας, η οποία θα τονώσει τις τοπικές οικονομίες ενώ συγχρόνως θα δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες αλλά και Αλλοδαπούς να επιχειρήσουν για ολιγοήμερες διακοπές.

Γιατί η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν είναι μόνο χρήμα είναι και επανεκκίνηση της ψυχολογικής  ισορροπίας χρηστών και επαγγελματιών για να επανέλθουμε από κοινού στην ενεργητικότητα της απόδοσης. 

Οι ξενοδόχοι στις προαναφερόμενες περιοχές δεν μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια, να συντηρήσουν τις υποδομές τους.

Όλες οι πολιτικές που δρομολογείτε για στήριξη των επιχειρήσεων αυτών δεν λαμβάνουν  υπ όψιν την Άλλη Ελλάδα  στον τουρισμό.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι προκειμένου να προσληφθούν άνεργα άτομα μέσω προγραμμάτων ΤΟΠΣΑ   δεν μπορούν να επιδοτηθούν οι επιχειρήσεις για τον απασχολούμενο άνεργο αν τον απασχολούσαν πριν 12 μήνες….σε μια εποχή που θέλουμε την πάταξη της ανεργίας.

Από την μία έχουμε πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης, από την άλλη δεν επιδοτούμε την απασχόληση αν είχε δουλέψει ο σημερινός άνεργος το προηγούμενο καλοκαίρι.

Πάει περίπατο η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, πάει  περίπατο να μείνουν ορισμένα ξενοδοχεία ανοιχτά τον χειμώνα και να στηριχθούν την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο. 

Ξενοδοχεία που πληρώνουν πανάκριβο ρεύμα, φόρους για τα τετραγωνικά των εγκαταστάσεων τους και πανάκριβο πετρέλαιο για να ζεστάνουν τους κοινοχρήστους χώρους.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να καταγράψω τα προβλήματα της άλλης Ελλάδας.

Τα θεσμικά μας και συνδικαλιστικά μας όργανα τα γνωρίζουν και τα εχουν καταγράψει ως αιτήματα στα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Θέλω ως ένας απλός μαχητής 35 χρόνια τώρα, της μικρής ξενοδοχίας  της άλλης Ελλάδας, να σας στείλω ένα μήνυμα γιατί το οφείλω στους συναδέλφους μου γιατί το υποσχέθηκα  στα παιδιά μου, που με δυσκολία τους έπεισα να ψηφίσουν σταθερότητα στις τελευταίες εκλογές.

Ένα μήνυμα που στηρίζετε σε δύο βασικούς πυλώνες προτάσεις οι οποίοι δεν έχουν και δημοσιονομικό κόστος και πρέπει άμεσα να εξετάσετε:

1.Δημιουργία συντονιστικού οργάνου για άμεση στόχευση πολιτικών υπουργείων τουρισμού ,παιδείας και υγείας ,σε συνεργασία με τα θεσμικά μας όργανα  για την ηπειρωτική πολιτική για τον τουρισμό σε συνδυασμό με προτάσεις από τους ίδιους τους ξενοδόχους.

2.Δημιουργία προϋποθέσεων στήριξης  μικρών  περιφερειακών  αεροδρομίων σε συνεργασία με εξειδικευμένους τοur operator εξωτερικού που θα ήθελαν να προσφέρουν ένα καινοτόμο τουριστικό πακέτο όλο το χρόνο χρησιμοποιώντας τους υπάρχοντες εθνικούς και περιφερειακούς πόρους για την προβολή και προσέλκυση νέων αγορών και αεροπορικών συνδέσεων.

Θεωρώ ότι η ανοιχτή επιστολή μου θα φθάσει στο γραφείο σας και θα βρείτε τον χρόνο των  3 λεπτών, που απαιτείται για να διαβάσετε ένα μήνυμα αντιπροσωπευτικό χιλιάδων συναδέλφων που βρίσκονται και επιχειρούν στην άλλη Ελλάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση το μήνυμα εστάλη και παρέμεινε ως αναπάντητη κλήση…. βάζοντας σε κίνδυνο όχι μόνο την Άλλη Ελλάδα που ήδη είναι στην απραξία  αλλά και την Τουριστική Ελλάδα που πραγματοποιεί την επανεκκίνηση της.  

Με εκτίμηση 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ 

 Κοινοποίηση 

 1. Υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»