Συνεργασία των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων και για την προώθηση του τουρισμού

02-01-20 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη συνεργασία τους για την τουριστική προβολή, προώθηση και ανάπτυξη των Αγράφων αποφάσισαν οι δήμοι των Θεσσαλικών και Ευρυτανικών Αγράφων, Λίμνης Πλαστήρα, Αργιθέας Καρδίτσας και Αγράφων Ευρυτανίας, με κεντρικό άξονα την από κοινού διαχείριση των φυσικών, περιβαλλοντικών, ιστορικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και αναπτυξιακών πόρων.

Κύριος στόχος της ανωτέρω συνεργασίας,  είναι η ανάπτυξη των ιστορικών Αγράφων, η ανάδειξη και προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία σε συνδυασμό με την καθαρότητα του φυσικού περιβάλλοντος, αποτελεί κιβωτό εθνικής μνήμης, στοιχεία που συνηγορούν στην ανάδειξη σε εθνικό περιβαλλοντικό απόθεμα υψηλής σημασίας.

Επιπροσθέτως, η συνεργασία περιλαμβάνει τη χάραξη κοινών πολιτικών για την ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, παραγωγής ποιοτικών προϊόντων προέλευσης του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με στόχο την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των κοινοτήτων και των οικισμών των δήμων.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η διεκδίκηση ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων και οικονομικών πόρων για τη δημιουργία υποδομών, έργων πνοής, προστασίας και ανάδειξης του Φυσικού, Ιστορικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος των Αγράφων. Προτεραιότητα στα έργα υποδομής αποτελούν οι οδικοί άξονες, όπως για παράδειγμα ο δρόμος λίμνη Πλαστήρα – Καρπενήσι, Αργιθέα – λίμνη Πλαστήρα και Αργιθέα – Άγραφα.

Έμφαση θα δοθεί επίσης στις ορειβατικές διαδρομές,  με την αναγνώριση του ευρωπαϊκού μονοπατιού Μονής Πελεκητής - Μονής Σπηλιάς και άλλων ορειβατικών, ιστορικών, πολιτιστικών διαδρομών που θα συνδέουν τα μνημεία των περιοχών.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω συνεργασίας, θα υλοποιηθούν επίσης δράσεις για την αξιοποίηση ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, τη δημιουργία θεματικών πάρκων, αλλά και την ανακήρυξη συνολικά των Αγράφων και των ορεινών όγκων Καρδίτσας και Ευρυτανίας σε Εθνικό Πάρκο Αγράφων.

Τέλος, η κατοχύρωση της επωνυμίας, brand name, Άγραφα και σύνδεσή της με αγροτικά ποιοτικά προϊόντα πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, με σκοπό την τόνωση της αγροτικής παραγωγής και του αγροδιατροφικού τομέα γενικότερα, αναμένεται να τονώσει την τοπική οικονομία, εφόσον θα αναπτυχθούν περαιτέρω θεματικές μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία