Διαγωνισμός για την παραχώρηση χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων Λάγους

12-11-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αβδήρων προκηρύσσει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την  παραχώρηση χρήσης των λιμενικών εγκαταστάσεων και βελτίωσης των υποδομών του λιμένα Λάγους.

Το Ταμείο επιθυμεί την δημιουργία ενός πόλου για την ανάπτυξη δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα με στόχους την σύνδεση / προσέλκυση πολιτών και κυρίως νέων με την θάλασσα. Εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα Πόρτο Λάγος, η οποία εντάσσεται σε διάφορες ζώνες προστασίας υπάρχουν διάφορες χρήσεις, οι οποίες είναι τακτοποιημένες σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία. Στο νότιο τμήμα της Χερσαίας Ζώνης υπάρχει συγκρότημα κτιρίων Τουριστικού Περιπτέρου εκ των οποίων το μεγαλύτερο σχεδιάστηκε για την παροχή της βασικής λειτουργίας (εστίαση - ψυχαγωγία) και τα άλλα δύο είναι συμπληρωματικά κτίσματα της ανωτέρω λειτουργίας. Ορισμένες λειτουργίες – χρήσεις δεν είναι εμφανείς στην παρούσα φάση λόγω λεηλασιών / βανδαλισμών που υπέστη το συγκρότημα κατά την πάροδο του χρόνου. Η επανάχρηση των υποδομών θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες συντήρησης  υφιστάμενων υποδομών, καθώς η πλήρης αντικατάσταση / ανακατασκευή, δεν είναι εφικτή λόγω πολεοδομικών / περιβαλλοντικών δεσμεύσεων.

Επισημαίνεται ότι στην διαδικασία συντήρησης, θα πρέπει να ενταχθεί και ο φέροντας οργανισμός του κεντρικού κτηρίου, ο οποίος παρουσιάζει φαινόμενα διάβρωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση των υποδομών το Ταμείο διαμόρφωσε πρόταση λειτουργίας την οποία θα πρέπει να αναλάβει και να υλοποιήσει ο Ανάδοχος της παρούσας. Συγκεκριμένα ζητείται το συγκρότημα των κτιρίων να στεγάσει ένα σύμπλεγμα χρήσεων με μία καινοτομική προσέγγιση στην οργάνωση ενός χώρου μέσα σε περιβαλλοντικά προστατευόμενη περιοχή, που εγγυάται χρήσεις συμβατές με το πνεύμα της προστασίας ώστε να καταστεί εμβληματικό σημείο για την περιοχή του Πόρτο Λάγος αλλά και για τους Δήμους που συμμετέχουν στην σύνθεση του Λιμενικού Ταμείου.

Συγκεκριμένα ζητείται να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να φιλοξενηθούν τα εξής:

-Πόλος ναυταθλητικών δρώμενων με μία ολιστική προσέγγιση από το σημείο της καλλιέργειας δεσμών με το θαλάσσιο στοιχείο και την εκπαιδευτικών δράσεων, μέχρι την ανάπτυξη αθλητικών δρώμενων σε τομείς όπως η ιστιοπλοΐα, η κωπηλασία, οι καταδύσεις κλπ.

-Χώρος συγκέντρωσης με δυνατότητες φιλοξενίας δράσεων εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεδριακής μορφής με εξειδικευμένη θεματολογία.

-Κέντρο στοχευμένης Περιβαλλοντικής ανάδειξης με ισχυρό εξοπλισμό παρουσίασης θεμάτων, όπως θα οριστούν σε συνεργασία με τον φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

-Κέντρο στοχευμένης παρουσίασης του ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ με τα ιστορικά χαρακτηριστικά που αναδεικνύονται από την γεωμορφολογική δομή των ακραίων ορίων Σαμοθράκης-Θάσου με το μέτωπο της ενδοχώρας Άβδηρα, Λάγος, Φανάρι, Μαρώνεια, Αλεξανδρούπολη και με την πρόσκληση-πρόκληση η περιοχή να μετεξελιχθεί στην ευρύτερης της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας, λεκάνη πολλαπλών δραστηριοτήτων.

 

 

διαβάστε ακόμα

Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά
Oceania Cruises: Πολυάριθμα νέα δρομολόγια κρουαζιέρας σε Αθήνα και Ελληνικά νησιά το 2025
Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»
Τουρισμός | Η Ελλάδα στο top 10 των ευρωπαϊκών προορισμών, που θα επισκεφτούν φέτος οι Αυστραλοί
Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας | Τουριστική Προβολή στη Βαρσοβία και το Βελιγράδι
Όμιλος Jet2.com και Jet2holidays | Έκρηξη κρατήσεων για το 2025 από το αεροδρόμιο του Μπόρνμουθ - Η Ρόδος στο top5