Δίκτυο μονοπατιών στο Τρίκερι

19-10-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την ανάδειξη, βελτίωση και σήμανση των μονοπατιών στο Τρίκερι και ειδικά στο νησί του Παλαιού Τρικερίου αποφάσισε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας.

Στο νησιωτικό χώρο του Παλαιού Τρικερίου καταγράφεται ένα πυκνό δίκτυο από μονοπάτια, στενούς χωματόδρομους και πεζόδρομους, αφού στο νησί δεν κυκλοφορούν οχήματα. Η κυριότερη πεζοπορική διαδρομή συνδέει τον οικισμό του Παλαιού Τρικερίου και το λιμάνι του Αγίου Ιωάννη με το Μοναστήρι της Παναγίας και κατόπιν με τις παραλίες του βορείου τμήματος Πράσινη Άμμος, Αφέτκα, Αγ. Γεώργιος και τον οικισμό του Αγίου Γεωργίου. Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί και το δυτικό τμήμα του νησιού παρέχοντας πρόσβαση, μέσω χωματόδρομου, στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Σοφίας. Παράλληλα, το δίκτυο αρθρώνεται και στο ανατολικό τμήμα του νησιού για να δώσει πρόσβαση στον μη οριοθετημένο οικισμό του Πύθου  και στο ομώνυμο ακρωτήρι, ενώ το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού διασχίζεται από μονοπάτι για να καταλήξει στο ακρωτήρι Αλέξης.

Το ανωτέρω έργο περιλαμβάνει τις απαραίτητες δράσεις για τη συνεχή ανάδειξη, βελτίωση και σήμανση των μονοπατιών, την ανάδειξη και άρθρωση τοπικών και στενών μονοπατιών με τις ήδη διαμορφωμένες πεζοπορικές διαδρομές τοπικής εμβέλειας και η ενσωμάτωση με τοποθεσίες ιστορικού, γεωπεριβαλλοντικού, πολιτιστικού και τοπιακού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικοί χώροι, σπήλαια, παραρεμάτιες περιοχές, φαράγγια και περιοχές με αξιόλογη βλάστηση,  σχηματίζοντας ευρύτερα δίκτυα οικο-πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Επίσης, θεωρείται σκόπιμος ο σαφής καθορισμός των μονοπατιών συνοδευόμενος από την ανάλογη σήμανση, με πληροφορίες για τις αποστάσεις και τα σημεία εξυπηρέτησης της διαδρομής.

Ειδικότερα, προγραμματίζεται η βελτίωση βατότητας, η κατασκευή σκαλοπατιών-ξύλινης κουπαστής, η κατασκευή μόνιμων γεφυριών από πέτρα σύμφωνα με τα πρότυπα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, η τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων με χάρτη περιοχής για χρόνους περιπάτου, σημεία θέας και ενδιαφέροντος, πληροφοριακό υλικό προσανατολισμού και χαρακτηριστικών βουνού. Επιπρόσθετα, συμπεριλαμβάνονται παρεμβάσεις διαμορφώσεων χώρων υπαίθριων γευμάτων και παρόδιας αναψυχής, χώρων θέας και στάθμευσης επισκεπτών.

Το εν λόγω έργο, αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση του τουρισμού υπαίθρου, στην καθιέρωση του φυσιολατρικού και περιηγητικού τουρισμού, με τη δημιουργία ελκυστικού τουριστικού προϊόντος σε συνέργεια και με άλλες δράσεις. Επιπροσθέτως, στοχεύει στη διατήρηση και ενίσχυση της ιδιαίτερης ταυτότητας και φυσιογνωμίας της περιοχής, καθώς και στην αποτελεσματική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, η βελτίωση και ανάδειξη των μονοπατιών αναμένεται να προωθήσει φιλικότερους προς το περιβάλλον και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες , βελτιώνοντας την προσβασιμότητα.

 

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»