O τουρισμός στην Κρήτη | Thomas Cook: Πάνω από 100 εκατ. οι ζημιές- κλείνουν πρόωρα τα ξενοδοχεία- τι ζητούν

25-09-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η ζημιά για την τουριστική οικονομία της Κρήτης από την κατάρρευση του Thomas Cook, κυρίως στη Γερμανία και δευτερευόντως στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε συνάντηση αργά το απόγευμα με τους εκπροσώπους τουριστικών φορέων και των εργαζομένων της Μεγαλονήσου.

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέληξαν σε 4 αιτήματα, που θα τεθούν στα αρμόδια υπουργεία για τη λήψη άμεσων αποφάσεων:

Πρώτο: Αναστολή πληρωμής ΦΠΑ στα συμβόλαια με τον τουρ οπερέιτορ τα τιμολόγια που δεν θα πληρωθούν οι επιχειρηματίες.

Δεύτερο: Να αφαιρεθεί από το φόρο εισοδήματος, το οφειλόμενο ποσό που δεν θα καταβληθεί

Τρίτο: Τραπεζικές διευκολύνσεις στις πληγείσες επιχειρήσεις

Τέταρτο: Οι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία, που θα κλείσουν πρόωρα την εφετινή σεζόν μετά τις ακυρώσεις λόγω της πτώχευσης να μείνουν ένα μήνα παραπάνω στο ταμείο Ανεργίας.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, τα ξενοδοχεία της Κρήτης που δούλευαν κυρίως με τον Thomas Cook θα κλείσουν  για την εφετινή σεζόν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου. Ο κ.Χαλκιαδάκης υπογράμμισε ότι η μεγάλη ζημιά στην Κρήτη προέρχεται από την πτώχευση του Thomas Cook στη γερμανική αγορά, καθώς από τους 400.000 τουρίστες που διακινούσε ετησίως, το 65% ήταν Γερμανοί.

Ο αντιπρόσωπος της Thomas Cook στην Κρήτη Λευτέρης Παπακαλιάτης δήλωσε:

Η ζημιά είναι τεράστια για όλο τον κόσμο. Πιστεύω ότι με τη βοήθεια όλων θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή την κρίση. Χωρίς τη βοήθεια όλων η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις τις δικές μας, επειδή εμείς έχουμε μεγάλη έκθεση στο Thomas Cook - το 50 με 55% των ξενοδοχείων μας είναι με τους πελάτες του Thomas Cook, υπάρχει ένα σχέδιο, υπάρχει το plan b, αλλά χρειάζεται και η βοήθεια όλων γιατί το ένα θα φέρει το άλλο. Έχουμε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι είναι πολύ θετικοί στο να μας βοηθήσουν. Πάνω από 300 ξενοδοχεία έχουν συνεργασία με την Thomas Cook στην Κρήτη. Όλοι έχουν χρέη από την Thomas Cook. Τα τιμολόγια από το τέλος Ιουνίου είναι όλα απλήρωτα! "

Ο Πρόεδρος των Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης τόνισε:
 
Χάθηκε και το γερμανικό τμήμα της Thomas Cook που είναι και το μεγαλύτερο στην Κρήτη. Κι αυτό είναι πάρα πολύ λυπηρό. Είναι ένα από τα επακόλουθα του σεισμού που έγινε. Χάθηκε και η Πολωνία, οπότε καταλαβαίνετε ότι το χρέος συνεχώς μεγαλώνει... Τα ανεξόφλητα τιμολόγια είναι περίπου 100 εκατομμύρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολύ περισσότερα. Θέλει δουλίτσα για να μπορέσουμε να τα συγκεντρωσουμε τα ακριβή νούμερα της συνολικής ζημιάς. Όπως είπα και στη σύσκεψη, 100 εκατομμύρια είναι παραγωγή 2-3 χρόνων σε λάδι! Καταλαβαίνετε τι θα γινόταν εάν οι παραγωγοί μας δεν είχαν αυτά τα λεφτά. Θα υπήρχε μια πολύ μεγάλη αναταραχή. Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε ψύχραιμοι. Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε όλοι μας από το Υπουργείο είναι να διασφαλιστουν οι εργαζόμενοι. Το κοινωνικό μέρος μας απασχολεί πάρα πολύ. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει ο, τι πρέπει να γίνει για να σωθούν οι επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν του χρόνου. Ελπίζω τα μέτρα που ζητήσαμε από το Υπουργείο να μπορέσουν να γίνουν για το καλό του Τουρισμού, για το καλό της κοινωνίας."
 
Ο πρόεδρος των ξενοδοχουπαλλήλων Νίκος Κοκολάκης τόνισε την αγωνία των εργαζομενων λέγοντας: "H αγωνία από πλευράς των εργαζομένων συνεχίζεται. Θα κλείσουν νωρίτερα κάποια ξενοδοχεία. Μας υποσχέθηκαν ότι θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές. Απαιτήσαμε να παραμείνουν ένα μήνα παραπάνω στο ταμείο Ανεργίας οι εργαζόμενοι.Θα γίνουν απολύσεις, γίνεται προσπάθεια να παραμείνουν και του χρόνου στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι, που στο κάτω κάτω της γραφής δεν φταίνε και σε τίποτα".
 
(Με πληροφορίες και από το cretalive.gr)
 
 
 
 

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ