"Jurassik Park" στη Σαμαρίνα

19-09-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε νέο ερευνητικό πρόγραμμα θα ενταχθούν τα προϊστορικά ευρήματα της Σαμαρίνας, στο πλαίσιο της προϊστορικής έρευνας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βενετίας, διενεργεί προϊστορική έρευνα στο βορειοδυτικό τμήμα των Γρεβενών, η οποία αποκάλυψε για πρώτη φορά  στον ελλαδικό χώρο αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο την παρουσία παλαιολιθικών εγκαταστάσεων και την εκμετάλλευση των αλπικών περιοχών από ομάδες Νεάντερνταλ, 70.000 χρόνια πριν.

Στο νέο ερευνητικό πρόγραμμα, για το οποίο θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, πρόκειται να καταγραφούν οι παλαιολιθικές θέσεις και τα ευρήματα στην περιοχή της Σαμαρίνας.

Ειδικότερα, θα εφαρμοστεί συστηματικότερη καταγραφή, με τη χρήση gps, τόσο των δεκάδων παλαιολιθικών θέσεων που αφορούν σε σημεία στον ορεινό χώρο, τα οποία ξεκινούν από τα 1.600 μέτρα υψόμετρο και φτάνουν μέχρι τα 2.300 μέτρα. Τα εν λόγω ευρήματα, παρουσιάζουν πυκνή συγκέντρωση εκατοντάδων λίθινων εργαλείων ενώ αρκετά από αυτά βρίσκονται ήδη  στην Αρχαιολογική Συλλογή των Γρεβενών όπου τα επεξεργάζεται ομάδα ειδικών μελετητών.

Αντικείμενο της νέας έρευνας θα είναι μεταξύ άλλων η καταγραφή και η επιλεκτική σχεδίαση αριθμού λίθινων εργαλείων από δεκάδες παλαιολιθικές θέσεις, η συνέχιση της επιτόπιας παλαιολιθικής έρευνας σε χώρους γύρω από τον οικισμό της Σαμαρίνας και οι επαναληπτικές επισκέψεις σε παλαιότερους αλπικούς χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπου η συνεχής διάβρωση του εδάφους φέρνει στην επιφάνεια νέο λίθινο υλικό και νέες θέσεις. Επιπροσθέτως, οι περαιτέρω γεωαρχαιολογικές παρατηρήσεις συνεισφέρουν πολλά νέα στοιχεία.

Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα θα προετοιμαστεί για δημοσίευση επιστημονικών άρθρων αλλά και για τη συμμετοχή της σε επιστημονικά συνέδρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την καταγραφή παλαιολιθικών θέσεων και την τοπογραφική αποτύπωση των ευρημάτων τους, θα γίνεται συστηματική χρήση drone, ώστε να υλοποιηθεί ένα αρχαιολογικό φιλμ, το οποίο θα αναδεικνύει τους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται.

Τέλος, η έρευνα και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της, αναμένεται να συμβάλλουν στην τουριστική προβολή της Σαμαρίνας και του ορεινού Σμόλικα, αφού πρόκειται για μια μοναδική περίπτωση «αλπικής αρχαιολογίας» στον ελλαδικό χώρο.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google
Ανοίγει την 1η Μαΐου το νέο πολυτελές Amyth of Mykonos | Super Paradise
Ο νέος γενικός διευθυντής του Eliamos Villas Hotel & Spa στην Κεφαλονιά