Ερωτηματολόγιο για το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμού σε Ρόδο και Σαντορίνη

16-07-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ερωτηματολόγια που απευθύνονται σε επαγγελματίες και κατοίκους θα διαμορφωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης προορισμού για τη Ρόδο και τη Σαντορίνη, μια πρωτοβουλία που θέτει στο επίκεντρο τις προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης σε 2 κορυφαίους προορισμούς της χώρας, με γνώμονα τη διεύρυνση των θετικών επιδράσεων για τον τουριστικό τομέα και τις τοπικές κοινωνίες.

To πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται από το Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2019 από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τα Επιμελητήρια Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι απαντήσεις κατοίκων και επαγγελματιών των νησιών αυτών θα καθορίσουν τη στρατηγική του προγράμματος, για τη διαχείριση της Σαντορίνης και της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού. 

Η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του ελληνικού τουρισμού αποτελεί διαχρονικό στόχο άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και τις προσπάθειες για διαρκή εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Το ζητούμενο για να συνεχιστεί η τουριστική ανάπτυξη με βιώσιμους όρους είναι η χάραξη και η υλοποίηση ολοκληρωμένων μακροπρόθεσμων στρατηγικών με πεδίο εφαρμογής τόσο τους ήδη δημοφιλείς όσο και τους λιγότερο ανεπτυγμένους προορισμούς, και οι οποίες επικεντρώνονται στις ανάγκες όσων εμπλέκονται στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος (επισκέπτες, επιχειρήσεις, τοπικές κοινωνίες, κ.α.).

Για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το πιλοτικό πρόγραμμα και τα ορόσημα του συνιστούν ευκαιρία για το σύνολο των εγχώριων προορισμών, εφόσον επιδιώκουν να ενισχύσουν την προσαρμοστικότητα και την ανταπόκριση τους στις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις της τουριστικής ανάπτυξης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα δομείται σε 5 διακριτές, αλλά αλληλένδετες φάσεις, την υλοποίηση των οποίων έχει αναλάβει κοινοπραξία συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα. Οι φάσεις αυτές είναι...

1. ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ & ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ | Μάιος — Ιούνιος 2019 (ολοκληρώθηκε)

2. ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ & ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ | Ιούνιος — Αύγουστος 2019

3. ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ | Αύγουστος — Σεπτέμβριος 2019

4. ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ | Σεπτέμβριος — Οκτώβριος 2019

5. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ | Οκτώβριος 2019

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο