Σύστημα εικονικής πραγματικότητας για τις βίγλες της Χίου

21-05-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός συστήματος εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας για τις βίγλες της Χίου αποφάσισε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Πρόκειται για μία δράση η οποία  έχει ως στόχο να δώσει στον επισκέπτη την αίσθηση του τοπίου, των μνημείων και των πλεούμενων κατά την περίοδο λειτουργίας των βιγλών.

Οι βίγλες της Χίου είναι μεσαιωνικοί, κυλινδρικοί πυργίσκοι, κτισμένοι σε ακτές και ακρωτήρια του νησιού. Αποστολή τους ήταν  η παρατήρηση του πελάγους και η έγκαιρη ειδοποίηση των κατοίκων σε περίπτωση εχθρικής επιδρομής.

Τοποθετημένες σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους, σε οπτική επαφή η μία με την άλλη, ήταν πυκνότερες στις Νότιες και Δυτικές ακτές του νησιού που προσφέρονταν για αποβάσεις.

Ο θεατής, όταν θα βρίσκεται μέσα στα όρια της περιοχής όπου θα λειτουργεί το σύστημα, θα έχει τη δυνατότητα να δει προς όλες τις κατευθύνσεις, να παρατηρήσει τις βίγλες στην αποκατεστημένη τους μορφή, να διακρίνει τα κοντινά χωριά και με ενδείξεις για την ονομασία και τα διάφορα τοπωνύμια, να δει ενδεικτικά διαδρομές παραδοσιακών μονοπατιών και δρόμων, να αντιληφθεί σήματα καπνού που αντάλλασσαν μεταξύ τους οι βίγλες, να εντοπίσει μέσα στην θάλασσα ένα πλεούμενο το οποίο καταφθάνει με πανί ή κουπιά και να παρακολουθήσει τους χωρικούς οι οποίοι καταφεύγουν στο χωριό για προστασία από τους πειρατές.

Όλη η ως άνω διαδρομή, θα προσφέρει στον επισκέπτη μία ολοκληρωμένη εμπειρία, μεταφέροντας τον όχι μόνο τοπικά αλλά και χρονικά στα γεγονότα. 

Παράλληλα, πάνω στην εμπειρία της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας θα μπορούν να μπαίνουν σχόλια, τίτλοι, τοπωνύμια, να εντοπίζονται με βέλη τα σημεία, οι θέσεις και γεγονότα ενδιαφέροντος και γενικά εκτός από την αναπαράσταση των μνημείων και της δράσης, θα διατίθεται στον θεατή ένα φίλτρο ανάγνωσης του παραδοσιακού τοπίου. Μέσα από αυτό το φίλτρο, θα εντοπίζονται για παράδειγμα τα όρια του δάσους και των καλλιεργειών, τα μαντριά των κτηνοτρόφων, τα αλώνια και τα πηγάδια μεγάλης σημασίας. Άλλα στοιχεία που μπορούν να εμπλουτίσουν την εμπειρία του επισκέπτη είναι πληροφορίες για την ναυσιπλοΐα, τους χρόνους πλεύσης, τα ήδη των σκαφών, η χωρητικότητά τους και η προέλευσή τους και τα ήδη των ιστίων ανάλογα με τον άνεμο που πνέει εκείνη τη στιγμή.

Η ανωτέρω εφαρμογή θα αναπτυχθεί μεταξύ άλλων σε native μορφή στις πλατφόρμες Android & iOS και θα λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ αποσπάσματα της εμπειρίας θα μπορεί κανείς να λάβει και μέσω διαδικτύου.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός