H Δράμα ως προορισμός γεύσης μέσω Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας

11-05-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη δημιουργία Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας αποφάσισε ο Δήμος Δράμας, στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής του για το τρέχον έτος.

Κύριος στόχος της ανωτέρω δράσης, είναι να αποτελέσει η Δράμα έναν τουριστικό – πολιτιστικό προορισμό που θα προσφέρει μοναδικές εμπειρίες, εικόνες και αναμνήσεις στους επισκέπτες, αναδεικνύοντάς τη σε κορυφαίο προορισμό γεύσης.

Το εν λόγω ψηφιακό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα βασιστεί σε καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές που θα παρουσιάζουν αυθεντικά στοιχεία της τοπικής ιστορίας της περιοχής, ενώ θα πλαισιώνονται με υλικό και τεκμήρια αλλά και με πληθώρα ιστορικής πληροφορίας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η «προσωποποίηση» της ιστορίας της περιοχής, μέσω της ενοποίησης των βασικών πολιτιστικών πόρων. Πολλές από αυτές τις εφαρμογές δεν υπάρχουν εγκατεστημένες σε μόνιμη βάση στην Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει τη μοναδικότητα της πράξης. Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα αντίστοιχα πρωτοποριακά έργα που έχουν γίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα του κόσμου, η συγκεκριμένη πρόταση αντιμετωπίζει τον χρήστη της εφαρμογής, κάτοικο ή επισκέπτη, όχι μόνο ως αποδέκτη επεξεργασμένης πληροφορίας αλλά και ως δημιουργό ή επιμελητή ενός ψηφιακού πολιτιστικού και εκπαιδευτικού μέσου.

Σε μια σειρά από εφαρμογές, όπως Ask a local και Δραμα-τοποι-όντας, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να αναρτήσουν δικό τους υλικό και πληροφορίες αλλά και να διαμορφώσουν  τη σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα του τόπου. Έτσι ο επισκέπτης θα μπορεί να αντιλαμβάνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα στοιχεία που συνδέουν το παρελθόν με το σήμερα, μέσα από ένα «ζωντανό» σύστημα ψηφιακών υποδομών.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός