Σαμιακή γαστρονομία: Ανακαλύπτοντας ψηφιακά εικόνες και γεύσεις του νησιού

05-04-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σάμου: Ανακαλύπτοντας εικόνες και γεύσεις του νησιού, είναι ο τίτλος της εγκεκριμένης δράσης από τον Δήμο Σάμου, προϋπολογισμού 330.000 ευρώ, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης υποδομών και υπηρεσιών ηλεκτρονικής προβολής των πολιτιστικών πόρων της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Σκοπός των Σαμιακών Γεύσεων, είναι η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας ολιστικής προσέγγισης του γαστρονομικού τουρισμού της Σάμου, με την αξιοποίηση τεχνολογίας στάθμης και έξοδο σε προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες και έξυπνα τηλέφωνα. Παράλληλα, θα λάβει χώρα  επιστημονική και εξαντλητική καταγραφή, καθώς και προβολή του σύνθετου σαμιακού πολιτιστικού αποθέματος και της δημιουργικότητας της Σάμου σχετικά με την τροφή, δηλαδή τρόφιμα, γλυκά και κρασί, καθώς και η διασφάλιση υψηλής ποιότητας τουριστικών εμπειριών με τη χρήση τεχνολογιών AR/VR.

Σήμερα, η γαστρονομική διάσταση του τουρισμού έχει αποκτήσει σημαντικό ρόλο, ο οποίος φαίνεται ότι θα ενισχυθεί την επόμενη δεκαετία. Για να απολαύσει, όμως, ο τουρίστας τον γαστρονομικό πλούτο της Σάμου, θα πρέπει να μπορεί να κατανοήσει πολυδιάστατη πληροφορία και για αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει τα γλωσσικά εμπόδια της ελληνικής και της γραφής της, να έχει πρόσβαση στο πολιτιστικό συγκείμενο των τροφίμων και των ποτών, να έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες διατροφικές πληροφορίες και να εντοπίζει τα σημεία ενδιαφέροντoς  εύκολα.

Στόχοι της δράσης Σαμιακές Γεύσεις

Η δράση Σαμιακές Γεύσεις αφορά σε μία πλατφόρμα χρηστική και επιστημονικά αξιόπιστη, που έχει ως στόχο την ολοκληρωμένη τουριστική προβολή της γαστρονομίας της Σάμου. Η εν λόγω πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα επιτευχθεί η προβολή τοπικών και περιφερειακών διατροφικών προϊόντων και η ανάδειξη της υγιεινής και θρεπτικής τους αξίας, καθώς και της συστατικής τους σύνθεσης, θα έχει μεταξύ άλλων τα εξής χαρακτηριστικά:

-Δωρεάν διαδραστική παρουσίαση τροφών και ποτών: Ιδιαίτερα για τα παραδοσιακά φαγητά και προϊόντα του νησιού θα δοθούν πολυμεσικές παρουσιάσεις του τρόπου μαγειρέματος, παραγωγής και των χαρακτηριστικών τους, πχ. ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού Σαμιακού κρασιού, του καλού λαδιού, φρέσκων ψαριών και της σαμιακής γιορτής.

-Περιηγήσεις σε συνδυασμό με γεγονότα με γαστρονομική διάσταση, όπως για παράδειγμα η γιορτή κρασιού στην πόλη της Σάμου και σε πολλές άλλες πόλεις και χωριά, γιορτή μελιού στον Πύργο, γιορτή τηγανίτας στους Μυτιληνιούς, στον Πλάτανο και στους Σπαθαραίους, γιορτή κρεμμυδιού στον Μπάλο Κουμαίικων, γιορτή πορτοκαλιού στους Μύλους, φεστιβάλ μήλου στους Μανωλάτες, γιορτή της σούμας σε Καστανιά, Πάνδροσο, γιορτή μουσταλευριάς στα Μεσόγεια, και πληθώρα πανηγυριών όπου παρασκευάζεται η παραδοσιακή γιορτή. Πάνω σε διαδραστικό χάρτη θα προτείνονται περιηγήσεις σε συνδυασμό με τα γεγονότα αυτά, δηλαδή σύνδεση της γαστρονομίας με πολιτιστικά αξιοθέατα και δρώμενα.

-Πρόσβαση σε εφαρμογές και παιχνίδια σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Με τα παιχνίδια αυτά οι επισκέπτες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα τοπικά προϊόντα. Επίσης, εκπαιδεύονται στις τοπικές συνταγές και τεχνικές μαγειρέματος. Με αυτόν τον τρόπο εμπλουτίζεται η εμπειρία και η γνώση του επισκέπτη για το νησί. Τέλος, οι πληροφορίες θα δίνονται στην Ελληνική, Αγγλική, Tουρκική και Ρωσική γλώσσα.

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google