Ψηφιακές ξεναγήσεις στα 5 αρχαία θέατρα της Ηπείρου

22-02-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη δημιουργία ψηφιακών ξεναγήσεων, μέσω της πολιτιστικής διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου αποφάσισε η Περιφέρεια Ηπείρου.

 Οι ψηφιακές υπηρεσίες αφορούν στα 5 αρχαία θέατρα της Περιφέρειας Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία, Γίτανα και σε άλλα σημεία ενδιαφέροντος της πολιτιστικής διαδρομής, τόσο για τους επιτόπιους όσο και για τους διαδικτυακούς επισκέπτες της. Στο πλαίσιο του έργου, που εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020, θα παραχθούν διαδικτυακές και επιτόπιες ψηφιακές ξεναγήσεις επαυξημένης πραγματικότητας για χρήση από έξυπνες φορητές συσκευές.  Η λειτουργία των επιτόπιων ξεναγήσεων θα προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο των μνημείων. Η ξενάγηση θα μπορεί να είναι καθοδηγούμενη ή ελεύθερη και η ροή της θα εξαρτάται από την θέση του επισκέπτη και το σημείο ενδιαφέροντος που αναγνωρίζεται από την εικόνα της κάμερας της συσκευής.

Οι διαδικτυακές ξεναγήσεις θα λειτουργούν χωρίς να προϋποθέτουν τη φυσική παρουσία του χρήστη στο χώρο του μνημείου και ενσωματώνοντας περιορισμένο περιεχόμενο, θα αποτελούν μια πρώτη ελκυστική παρουσίαση των μνημείων με περιορισμένο περιεχόμενο. Η παρουσίαση του περιεχομένου των επιτόπιων ψηφιακών ξεναγήσεων θα γίνεται μέσω 4 μοντέλων ψηφιακών ξεναγών, όπως αρχαιολόγος, ιέρεια, ηθοποιός, φύλακας, που θα δίνουν τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικού ύφους και περιεχομένου ξενάγησης και θα ενσωματώνουν στοιχεία διαδραστικότητας στην ξενάγηση. Επιπροσθέτως, η ψηφιακή ξενάγηση θα είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες της περιοχής για χρήση από έξυπνη φορητή συσκευή και θα υποστηρίζει την ξενάγηση στην Πολιτιστική Διαδρομή, προβάλλοντας οπτικό περιεχόμενο και αναπαράγοντας αφηγήσεις για τα σημεία ενδιαφέροντος από τα οποία διέρχεται ή πλησιάζει ο επισκέπτης.

Παράλληλα, η ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας θα φιλοξενεί  τεκμηριωμένο υλικό, με γεωγραφική αναφορά,  υλοποιώντας  διαδικτυακές προγραμματιστικές διεπαφές και διεπαφές χρήστη που θα επιτρέπουν την πρόσβαση στο διαθέσιμο περιεχόμενο από επισκέπτες του ιστοχώρου ή από άλλες εφαρμογές. Επιπλέον, θα ενσωματώνει εργαλεία δημιουργίας και παρουσίασης προτεινόμενων τουριστικών διαδρομών, παρουσίασης εναλλακτικών τρόπων πρόσβασης στα σημεία ενδιαφέροντος και ενδεικτικούς χρόνους μετάβασης, ηλεκτρονικό ημερολόγιο εκδηλώσεων, καθώς και εργαλεία στατιστικής ανάλυσης και έρευνας επισκεψιμότητας. Τέλος, το έργο πλαισιώνεται από υποστηρικτικές υπηρεσίες για την επιμέλεια του υλικού των ξεναγήσεων και τον έλεγχο του παραγόμενου ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσίες τεκμηρίωσης, παραγωγής και μετάφρασης κειμένων σχετικά με τα σημεία ενδιαφέροντος της πολιτιστικής διαδρομής.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά