Επιχειρηματικό Πάρκο στην Κέρκυρα

08-02-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε έκταση 200 στρεμμάτων εντός του ορίου του Δήμου Κέρκυρας και συγκεκριμένα σε ακτίνα μακρότερη των 10 χιλιομέτρων περιμετρικά των ορίων του Μητροπολιτικού Δήμου της Κέρκυρας, αναμένεται να εγκατασταθεί το Επιχειρηματικό  Πάρκο της Κέρκυρας, από την Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Κέρκυρας Α.Ε. (ΕΑΝΕΠ Α.Ε.).  

Η ανάγκη της ίδρυσης του Επιχειρηματικού Πάρκου, στηρίχθηκε αφενός μεν στις αυξανόμενες πιέσεις στις χρήσεις γης και στο φυσικό περιβάλλον λόγω της διείσδυσης των αστικών λειτουργιών στην ύπαιθρο, της τουριστικής ανάπτυξης, της άναρχης δόμησης και της ελλιπούς χωροθέτησης παραγωγικών εγκαταστάσεων και αφετέρου σε παράγοντες όπως η έλλειψη δικτύωσης των επιχειρήσεων και η επιφυλακτικότητα σε συνέργειες μεταξύ των κλάδων, η έλλειψη στήριξης σε θέματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που περιορίζει τις δυνατότητες αξιοποίησης των τοπικών πρώτων υλών και το υψηλό μεταφορικό κόστος που επιβαρύνει δυσανάλογα τις μικρές τοπικές παραγωγικές μονάδες και τις καθιστά μη ανταγωνιστικές.

Η εγκαθίδρυση και λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου θα συμβάλει θετικά προς την επίλυση των πιο πάνω προβλημάτων στην τοπική μεταποιητική επιχειρηματικότητα, ενώ θα συμβάλει και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών που καλύπτουν οργανωμένες συγκεντρώσεις μονάδων μεταποίησης, με σκοπό την δημιουργία οικονομιών κλίμακας και θα δώσει την δυνατότητα εφαρμογής νέων καινοτόμων τεχνικών και τεχνολογιών περιβαλλοντικά φιλικές και οικονομικά αποδοτικές

Ειδικότερα το Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β΄ είναι ο χώρος που καθορίζεται, οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής δραστηριοτήτων μέσης και χαμηλής όχλησης. Η ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων γίνεται για λόγους δημόσιας ωφέλειας και αποσκοπεί :

Στην περιφερειακή ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.

-Στη βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα σε περιοχές που παρουσιάζουν προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

-Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.

-Στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων πέριξ ή πλησίον των ανωτέρω περιοχών.

Το συνολικό κόστος εγκαθίδρυσης του Επιχειρηματικού Πάρκου ανέρχεται, με μια πρώτη κατά προσέγγιση εκτίμηση στα ύψος των 510.000 ευρώ και περιλαμβάνει το κόστος για τις απαραίτητες μελέτες, καθώς και το κόστος για τα απαραίτητα έργα υποδομής τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Έργα οδοποιίας με πλήρη σήμανση και ασφάλεια και σχετικός κόμβος σύνδεσης και το οδικό δίκτυο της περιοχής εγκατάστασης, υδραυλικά έργα, δίκτυο μέσης τάσης για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και δίκτυο οπτικών ινών. Επίσης στους κοινόχρηστους χώρους προβλέπονται έργα πρασίνου, φυλασσόμενοι χώροι στάθμευσης φορτηγών και λοιπών επαγγελματικών οχημάτων υποστηριζόμενοι από τους απαραίτητους χώρους υγιεινής, καθώς και εκτεταμένο δίκτυο πυρόσβεσης και πυρασφάλειας με όλα τα απαιτούμενα σύγχρονα μέσα.

Στην παραπάνω μελέτη δεν περιλαμβάνεται το κόστος του οικοπέδου εγκατάστασης το οποίο πραγματοποιείται προσπάθεια να διατεθεί από τους ιδιοκτήτες του με την μέθοδο της εισφοράς σε γη στην ΕΑΝΕΠ Κέρκυρας Α.Ε.

Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης του Επιχειρηματικού Πάρκου στην Κέρκυρα

Το επιχειρηματικό πάρκο θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της Κέρκυρας καθώς χωροθετείται στο πλαίσιο του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού και οργανώνεται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης.

Παράλληλα, δημιουργεί προϋποθέσεις για την ώθηση της πράσινης ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, ενώ ενισχύει την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ενώ συμβάλει στην ενίσχυση τις ανταγωνιστικότητας των εγκατεστημένων επιχειρήσεων.

Επιπροσθέτως, προστατεύει και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παρακείμενων περιοχών και επηρεάζει θετικά την διαμόρφωση σταθερών αξίων ακίνητης περιουσίας στην ευρύτερη περιοχή και διασφαλίζει για τους εργαζομένους στις εγκατεστημένες επιχειρήσεις τις βέλτιστες εργασιακές συνθήκες.

Τέλος, ρυθμίζει έμμεσα, αλλά ουσιαστικά, την άναρχη χωροθέτηση των επιχειρήσεων και τα προβλήματα που επιφέρει στην τοπική κοινωνία η άτυπη και διάσπαρτη συγκέντρωση διαφόρων κατηγοριών εγκαταστάσεων.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»