Κινηματογραφικός τουρισμός: Η Περιφέρεια Αττικής ιδρύει film office

29-01-19 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στον τομέα του «κινηματογραφικού τουρισμού» μπαίνει δυναμικά η περιφέρεια Αττικής, με τη δημιουργία του δικού της film office, μιας δομής στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι εταιρείες παραγωγής προκειμένου να γυρίσουν μια ταινία ή μια σειρά στην περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σε σχετική συνέντευξη τύπου από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, την Εντεταλμένη Σύμβουλο Τουρισμού της Περιφέρειας Ελένη Δημοπούλου, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) Πάνο Κουάνη και τη Διεθύντρια του Hellenic Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Βένια Βέργου, το film office της Αττικής θα έχει ως αρμοδιότητα τη διασύνδεση όλων των επαγγελματιών και φορέων που σχετίζονται με την εκτέλεση μιας παραγωγής, παρέχοντας ιδέες για το που μπορούν να γίνουν γυρίσματα, πληροφορίες για το πως μπορούν να βγουν οι σχετικές άδειες καθώς και για διαμονή, εστίαση και συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις. Θα αποτελεί ένα one-stop-shop για την παραγωγή ταινιών, σειρών, ντοκιμαντέρ, digital games και πάσης φύσεως τέτοιων παραγωγών.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "Πολιτισμός δεν είναι αυτό που παραλάβαμε, αλλά αυτό που θα παραδώσουμε. Και πρέπει να επικοινωνήσουμε τον πολιτισμό μας" και τόνισε ότι οι ξενοδόχοι είναι στη διάθεση των εμπλεκόμενων φορέων για την προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών.

Αντίστοιχα film offices δημιουργούνται σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας. Η αρχή έγινε με αυτό της Κεντρικής Μακεδονίας, ακολούθησε η Αττική (όπου σύντομα θα ανακοινωθεί και ο χώρος που θα στεγαστεί), αύριο ανακοινώνεται η ίδρυση του γραφείου Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα ενώ όλες οι Περιφέρειες βρίσκονται στις διαδικασίες ίδρυσης των σχετικών γραφείων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν άμεσα.

Τα γραφεία αυτά θα στελεχωθούν από εξειδικευμένους επαγγελματίες, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας αλλά και νέες ανάγκες εκπαίδευσης. Το ΕΚΟΜΕ σχεδίασε και υλοποιεί τη δημιουργία Δικτύου Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών σε όλες τις Περιφέρειες με επιχορήγηση 5 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επενδυτικά κίνητρα

Τα κίνητρα που δίνονται με βάση τον νέο νόμο για την προσέλκυση ξένων παραγωγών, αφορούν σε cash rebate (μέσω του ΕΚΟΜΕ επιστρέφεται στην παραγωγή του οπτικοακουστικού έργου επιχορήγηση ύψους 35% επί των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα) ενώ το φορολογικό κίνητρο προβλέπει απαλλαγή έως 30% επί του φορολογητέου εισοδήματος για νομικά ή φυσικά πρόσωπα που επενδύσουν στην οπτικοακουστική παραγωγή.

 

Είναι χαρακτηριστικό από τον Απρίλιο του 2018 έως τώρα, έχουν κατατεθεί 38 αιτήσεις (κινηματογραφικά έργα μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικές σειρές από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ευρώπη), εκ των οποίων οι 28 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Τα επενδεδυμένα κεφάλαια στη χώρα ανέρχονται σε 27,5 εκατ. ευρώ και έχουν εσπιτραφεί μέσω του cash rebate 8,5 εκατ. ευρώ ενώ έχουν δημιουργηθεί 9500 άμεσες ή έμμεσες θέσεις απασχόλησης.

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι