Ορεινός τουρισμός στη Στερεά Ελλάδα

25-12-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας των ΟΤΑ Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δελφών, Δωρίδας, Λαμιέων, και Αναπτυξιακής Εταιρείας Οργανισμός Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας για την υλοποίηση προγράμματος με αντικείμενο την ανάδειξη και προβολή των ορεινών μονοπατιών-ορεινών διαδρομών στην Κεντρική Ελλάδα, την ανάδειξη και προβολή της ταυτότητας της ορεινής ζώνης Δελφοί-Δωρίδα-Γκιώνα- Οίτη- Βαρδούσια-Παρνασσός-Καλλίδρομο αποφάσισε ο Δήμος Δελφών.

Η ανωτέρω απόφαση, προέκυψε κατόπιν πρόσφατης ημερίδας για τη διαβούλευση με τους Ορειβατικούς Συλλόγους και φορείς σχετικά με την ανάδειξη και προβολή των ορεινών διαδρομών και μονοπατιών της ορεινής ζώνης, την διερεύνηση για ανάληψη κοινών δράσεων προβολής της περιοχής και των πλεονεκτημάτων της, με την παράλληλη διερεύνηση για ανάληψη κοινών δράσεων για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη της ταυτότητας των περιοχών και την προβολή αυτών στο εξωτερικό περιβάλλον.

Ο σχεδιασμός κοινών δράσεων και ανάπτυξη συνεργασίας όλων των φορέων, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

- Κοινές και συνδυασμένες δράσεις για ανάδειξη και προβολή των ορεινών διαδρομών και μονοπατιών Παρνασσού-Οίτης, Καλλίδρομου-Οίτης, Βαρδούσια-Γκιώνα-Οίτη κ.λπ. και αναβίωση των διαδρομών πολιτισμού από Δελφούς-Θερμοπύλες-Πυρά Ηρακλέους.

-Κοινές δράσεις για την ανακάλυψη του περιβάλλοντος, για την ανάδειξη και την προστασία των φυσικών πλεονεκτημάτων της περιοχής την χλωρίδα και την πανίδα και τη στήριξη ενός ήπιου τουριστικού ρεύματος για να καταστεί η περιοχή τόπος προορισμού.

-Κοινές δράσεις και συνεργασίες για την ανάδειξη της ταυτότητας και της ιστορίας της περιοχής με έμφαση στη ζωή των ανθρώπων, σε θέματα-γεγονότα και έργα που έλαβαν χώρα στην περιοχή, ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως είναι για παράδειγμα τα Μουσεία, η Υδροκίνηση, τα προϊόντα, ο σιδηρόδρομος, τα ιστορικά γεγονότα του 1821 και της Εθνικής Αντίστασης, με στόχο την προβολή της περιοχής, την ενδυνάμωση του ήπιου τουρισμού και στήριξη των ορεινών κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω σύμπραξης, θα σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα προβολής και αναζήτησης πηγών χρηματοδότησης για τη  προβολή της περιοχής και ανάδειξης των ορεινών μονοπατιών και διαδρομών, με αξιοποίηση της χρηματοδοτικής ευκαιρίας του προγράμματος CLLD-LEADER 2014-2020, ενώ θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο συντονιστικό όργανο όλων των εμπλεκόμενων φορέων για κοινές δράσεις πρωτοβουλίες στην ορεινή ζώνη.

 

διαβάστε ακόμα

Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός
Διεθνές Φεστιβάλ Αραδοσίβιων στην Ελασσόνα
Wyndham Hotels & Resorts: Ισχυρό α’ τρίμηνο με ρεκόρ νέων και υπό κατασκευή δωματίων
Πρώην δήμαρχος Βενετίας προς τουρίστες: «Μην πληρώνετε τον φόρο εισόδου στην πόλη»
Έρευνα | Τα καλύτερα και χειρότερα αεροδρόμια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους χρήστες της Google