Έξυπνος ψηφιακός ξεναγός για το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

15-12-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το μουσείο θα είναι παντού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της υλοποίησης δράσης που αφορά ανάπτυξη ενός έξυπνου ψηφιακού ξεναγού, ο οποίος θα συνδέεται άμεσα με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά, η δράση προϋπολογισμού 508.000 ευρώ, αναφέρεται  στην ανάπτυξη διαδραστικής εφαρμογής με διαφοροποιημένο περιεχόμενο, ανάλογα με τη θέση του χρήστη, είτε εκείνος βρίσκεται εκτός των χώρων του μουσείου, με περιήγηση στην πόλη της Θεσσαλονίκης ή στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, είτε βρίσκεται εντός του μουσείου.

Μέσω της εφαρμογής, τα σημαντικότερα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης χωροθετούνται ψηφιακά στο σημείο όπου ανακαλύφθηκαν, προσφέροντας στους χρήστες την εμπειρία  της ανακάλυψης και της γνώσης και  παροτρύνοντάς τους να τα γνωρίσουν από κοντά στο Μουσείο. Αντίστοιχα, οι επισκέπτες του Μουσείου ξεναγούνται σε επιλεγμένα εκθέματα με σύντομα κείμενα, ενώ με τη δημιουργία της διασύνδεσης με το σημείο εύρεσης των εκθεμάτων, παρακινούνται να περιδιαβούν την πόλη ή άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πληροφορίες που θα λαμβάνουν οι χρήστες εντός και εκτός του Μουσείου, θα είναι οπτικοακουστικές και προβλέπεται να διατίθενται σε τουλάχιστον 12 γλώσσες, εκτός από τα ελληνικά και τις ευρέως διαδεδομένες γλώσσες όπως είναι τα αγγλικά, τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά και τα ιταλικά, ήτοι θα διατίθενται και στη σερβική, ρωσική, τουρκική, βουλγαρική, εβραϊκή και κινεζική γλώσσα, καλύπτοντας τις ανάγκες των τουριστών από νέες αναδυόμενες τουριστικές αγορές.

Στον σχεδιασμό της εφαρμογής περιλαμβάνεται και ένα Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Περιεχομένου (Content Management System - CMS) με το οποίο το περιεχόμενο του προγράμματος θα επικαιροποιείται και θα εμπλουτίζεται από τους διαχειριστές του Μουσείου, μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το δεύτερο σκέλος του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας του Μουσείου και προβλέπει τη σύνδεση του Μουσείου με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία μέσω μιας πλατφόρμας live streaming επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση εκδηλώσεων που συμβαίνουν στο ΑΜΘ. Στόχος του είναι η παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο των πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Μουσεί, ώστε να γίνει δυνατή η προβολή και διάχυση της πολυσχιδούς δράσης του σε όλο τον κόσμο.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός