Δήμος Παγγαίου: Δημιουργία προσβάσιμων θαλάσσιων τουριστικών προορισμών

09-12-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Παγγαίου ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της πράξης δημιουργίας προσβάσιμων, ολοκληρωμένων, θαλάσσιων, τουριστικών προορισμών του δήμου, συνολικού προϋπολογισμού 231.270,09 ευρώ.

Η ανωτέρω πράξη, προβλέπει σε επιλεγμένες θέσεις των ακτών κολύμβησης του Δήμου Παγγαίου, τη δημιουργία προσβάσιμων, ολοκληρωμένων, θαλάσσιων, τουριστικών προορισμών σε 4 παραλίες  της περιοχής, ώστε να παρέχεται στα άτομα με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένης κινητικότητας ολοκληρωμένη η αλυσίδα προσβασιμότητας.

Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται η κατασκευή εγκαταστάσεων και υποδομών που θα αφορούν την ψυχαγωγία και την άθληση ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένης κινητικότητας, συνεισφέροντας στην εξυπηρέτηση αλλά και την άρση της περιθωριοποίησής τους από το κοινωνικό σύνολο.

Με στόχο αφενός την φυσική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους θαλάσσιους χώρους και αφετέρου την ισότιμη κοινωνική ένταξή τους, προτείνεται η αναβάθμιση των υποδομών του παραθαλάσσιου μετώπου, μέσω παρεμβάσεων και  εγκαταστάσεων, τόσο στον ευρύτερο χώρο της παραλίας όσο και στον χώρο κολύμβησης, οι οποίες να τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σχεδιασμού για ΑμεΑ και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η παρούσα πρόταση έχει στόχο τον προσβάσιμο σχεδιασμό και την κατασκευή εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τουρισμού ειδικών απαιτήσεων αλλά και της εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής.

Για την επιλογή των κατάλληλων σημείων παρέμβασης λήφθηκαν υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:

-Να αποτελεί πόλο έλξης της περιοχής.

-Να συνδυάζει, όσο είναι δυνατόν, τουριστικές υποδομές.

-Να είναι κατάλληλη η μορφολογία του εδάφους, ώστε να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις προσβασιμότητας.

Με βάση τα ανωτέρω επιλέχθηκαν 4 σημεία παρέμβασης, ήτοι η παραλία Οφρυνίου, εντός οικισμού, η παραλία αμμόλοφων, περιοχή κατασκηνώσεων, η παραλία της Νέας Ηρακλείτσας στην περιοχή του πάρκινγκ και η παραλία της Νέα Περάμου, στο ύψος της οδού Αγ. Κωνσταντίνου.

Για κάθε σημείο παρέμβασης, προβλέπεται μεταξύ άλλων η προμήθεια και εγκατάσταση διάταξης για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα η οποία συμπεριλαμβάνει φωτοσυναγερμό, ντουζιέρα και πακέτο τηλεμετρίας, μη μόνιμη κατασκευή αποδυτηρίου και ξύλινος διάδρομος.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της ολοκληρωμένης εξυπηρέτησης των ΑμεΑ στις ανωτέρω παραλίες δεν απαιτούν την πραγματοποίηση οποιουδήποτε έργου επί του αιγιαλού, πέραν των εργασιών απλής τοποθέτησης των προς προμήθεια εξοπλισμών και εγκαταστάσεων και συνεπώς οι προτεινόμενες παρεμβάσεις δεν θα αλλάξουν τη φυσική μορφολογία της παραλίας. Ο εξοπλισμός θα αποτελείται από συναρμολογούμενα και φορητά τμήματα, ενώ όλες οι κατασκευές-υποδομές που προτείνονται για τη διαμόρφωση της επιλεγμένης παραλίας έχουν μη-μόνιμο χαρακτήρα. Τέλος, όλες οι κατασκευές δύνανται να τοποθετηθούν στην αρχή της θερινής περιόδου και να αφαιρεθούν μετά το πέρας της, χωρίς να αλλοιώσουν το περιβάλλον.

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός