Δράσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη

06-12-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων επί της Βιώσιμης Ανάπτυξης με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη προέβη η Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 9.501.667 ευρώ, θα υποβληθούν προτάσεις για την υλοποίηση των εξής δράσεων:

-Δράσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων σχετικών με το κλίμα. Στην εν λόγω δράση, προβλέπεται η χρηματοδότηση πράξεων που συμβάλλουν στη μείωση και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές και κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή, με έμφαση σε δράσεις αποκατάστασης ή αντιμετώπισης της διάβρωσης των ακτών, ιστορικών κτισμάτων και μνημείων που χωροθετούνται επί της ακτογραμμής.

Για την επιλογή των πράξεων που θα χρηματοδοτηθούν, εξετάζονται μεταξύ άλλων η συμμόρφωση τους με την Εθνική Στρατηγική για την κλιματική αλλαγή, με το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης και Διαχείρισης Κινδύνων, με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Κρήτης, με την αξιολόγηση των κινδύνων πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος, ενώ μελετώνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, στους κλάδους της τοπικής, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.

-Δράσεις για την διαχείριση κινδύνων για φυσικούς κινδύνους μη σχετιζόμενους με το κλίμα. Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η χρηματοδότηση έργων, προμηθειών εκσυγχρονισμένου τεχνολογικά εξοπλισμού, δράσεων ενημέρωσης ευαισθητοποίησης, για την επιχειρησιακή αναβάθμιση του Δήμου και των εμπλεκόμενων συντελεστών του.

-Δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Προβλέπεται η χρηματοδότηση πράξεων που συμβάλλουν στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης, ήτοι της παλιάς πόλης του Ηρακλείου, ώστε να εφαρμοστούν συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων εναρμονισμένα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και τον εγκεκριμένο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων Περιφέρειας Κρήτης. Τελικός στόχος, είναι η εφαρμογή του συστήματος αποκομιδής τύπου Πόρτα - Πόρτα εντός της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου.

-Δράσεις προστασίας, αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων κατά μήκος επιλεγμένων διαδρομών του Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της δράσης θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις ανάδειξης χώρων ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που συνδέονται με την ιστορία της πόλης και αξιοποίησης τους μέσω νέων δραστηριοτήτων πολιτιστικού περιεχομένου, που ενισχύουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν και την ταυτότητα της πόλης του Ηρακλείου.

-Επενδύσεις για τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας στο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο και ενίσχυσης βιώσιμης κινητικότητας. Στην εν λόγω δράση προβλέπεται η χρηματοδότηση παρεμβάσεων στο δημόσιο κοινόχρηστο χώρο, σε εφαρμογή των κατευθύνσεων του εγκεκριμένου ΣΔΑΕ του Δήμου Ηρακλείου. Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν αναπλάσεις και διαμορφώσεις κοινόχρηστων ανοιχτών χώρων.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων εκπνέει στις 28 Ιουνίου 2019 και ώρα 15.30’, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»
Δήμος Αθηναίων: Αυξήθηκαν κατά 54% οι εντολές απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων
Αγώνας ορεινού τρεξίματος Ανοπαία Ατραπός