Κέντρο Μελετών και Ερευνών "Τζόρτζιο Ντε Κίρικο" στο Βόλο

02-12-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Βόλου, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκατάστασης και επανάχρησης δημοσίων κτιρίων χαρακτηρισμένων ως διατηρητέα ή μνημεία, ενέκρινε τη μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης της οικίας Αδαμόπουλου. Το ενώ λόγω έργο, προϋπολογισμού 530.000 ευρώ, αφορά στη δημιουργία Κέντρου Μελετών και Ερευνών «Τζόρτζιο Ντε Κίρικο».

Ο Τζόρτζιο Ντε Κίρικο,  γεννήθηκε στο Βόλο στις 10 Ιουλίου 1888 και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους του 20ου αιώνα. Έχει επηρεάσει πλήθος ομοτέχνων του όπως τους Μαξ Ερνστ, Σαλβαδόρ Νταλί, Ρενέ Μαγκρίτ και Νίκο Εγγονόπουλο, αλλά και καλλιτέχνες από άλλους χώρος, όπως τον σκηνοθέτη Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Το διατηρητέο κτήριο όπου θα στεγάσει το ανωτέρω κέντρο μελετών και ερευνών, χτίστηκε το 1930 και αποτέλεσε την κατοικία του Άγγελου Αδαμόπουλου, ιδιοκτήτη της βιομηχανίας βάμβακος στο Βόλο. Βρίσκεται σε συμβολή πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης, όπου και έχει αναπτυχθεί περιοχή εμπορίου. Το κτήριο θα διαμορφωθεί σε Κέντρο Μελετών και Ερευνών συνδεδεμένο με το Ίδρυμα Τζόρτζιο Ντε Κίρικο και θα φιλοξενεί παράλληλες και υποστηρικτικές δράσεις όπως εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εξοπλισμένο με σύγχρονα συστήματα ασφαλείας, εγκαταστάσεων, φωτισμού, θα μπορεί να καθιερωθεί όχι μόνο ως ενδιαφέρων τουριστικός προορισμός αλλά και σαν πυρήνας πολιτισμού.

Στόχος της αποκατάστασης – επανάχρησης του κτηρίου, είναι μεταξύ άλλων η διαφύλαξη στο μέγιστο βαθμό όλων των χαρακτηριστικών του, ώστε να αναδεικνύεται η μεσοπολεμική αστική κατοικία. Τόσο η εξωτερική εικόνα, όσο και η εσωτερική οργάνωση και η διακόσμηση του κτηρίου, μπορούν να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

Στο ισόγειο, η είσοδος, η σάλα, το δωμάτιο και η κουζίνα θα παραμείνουν όπως είναι, με όλες τις εγκαταστάσεις και τα έπιπλα και θα λειτουργούν ως έκθεμα της αστικής κατοικίας του μεσοπολέμου.

Παράλληλα, το ισόγειο θα λειτουργήσει ως χώρος προβολών, Διαλέξεων, εκθέσεων και άλλων δράσεων του ιδρύματος «Τζόρτζιο νε Κίρικο» .

Στον όροφο επίσης οι χώροι παραμένουν ως έχουν, διατηρώντας την μορφολογία της οικίας, ενώ θα διαμορφωθούν σε γραφείο, αναγνωστήριο και αρχείο εκθετηρίου.

Τέλος, το μικρό κτήριο της αυλής μετά την αποκατάστασή του, θα λειτουργήσει χώρος δημιουργικής απασχόλησης παιδιών.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο