Ανάδειξη της Μυκηναϊκής Ακρόπολης Γλα στη Βοιωτία

01-12-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενέκρινε το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την εκπόνηση των οριστικών μελετών προστασίας και ανάδειξης της μυκηναϊκής ακρόπολης του Γλα, στη Βοιωτία.

Η μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα είναι χτισμένη πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο στον ανατολικό μυχό του τεκτονικού βυθίσματος της Kωπαΐδος. Το πλάτωμα οχυρώθηκε στους μυκηναϊκούς χρόνους με ισχυρό κυκλώπειο τείχος, περικλείοντας έκταση που φτάνει τα 200 στρέμματα, δηλαδή δεκαπλάσια της Τίρυνθας και της Αθήνας και επταπλάσια των Μυκηνών. Στο πλάτωμα της κορυφής του λόφου, αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο παλαιότερων ανασκαφών συγκρότημα δύο πανομοιότυπων μεγαροειδών κατοικιών που έχει ερμηνευθεί ως κατοικίες δύο αξιωματούχων με διαφορετικά καθήκοντα.

Η υποδειγματική δημοσίευση από τον αείμνηστο καθηγητή Σπυρίδωνα Ιακωβίδη παλαιότερων ερευνών και πρόσφατων ανασκαφών που διενεργήθηκαν στον χώρο, κατέδειξε τη μεγάλη σημασία της θέσης και προσδιόρισε το πλαίσιο της πολιτικής γεωγραφίας του βόρειου κωπαϊδικού χώρου.

Ο βράχος κατοικήθηκε για πρώτη φορά στη νεολιθική περίοδο, όταν η πεδιάδα ήταν λίμνη και ο ίδιος νησίδα. Οχυρώθηκε και κατοικήθηκε εκ νέου κατά τον 13ο αιώνα π.Χ., προκειμένου να αποτελέσει το οικονομοτεχνικό κέντρο λειτουργίας των αποστραγγιστικών έργων της λίμνης Κωπαΐδας, καθώς και ως σταθμός συγκέντρωσης των αυξημένων αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η ιδιαιτερότητα της θέσης έγκειται, μεταξύ άλλων, στο συσχετισμό της με το τεχνικό επίτευγμα της αποξήρανσης της λίμνης Κωπαΐδας, το οποίο απηχείται σε μύθους και παραδόσεις που επιβίωσαν έως τους ιστορικούς χρόνους ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μεγαλόπνοα έργα της ελληνικής προϊστορίας.

Η υλοποίηση του προγράμματος στο πλαίσιο της ανωτέρω προγραμματικής σύμβασης αποσκοπεί στο σχεδιασμό μέτρων προστασίας και ανάδειξης της σημαντικής αυτής μυκηναϊκής ακρόπολης μέσα από την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, η υλοποίηση των οποίων, θα εξασφαλίσει σε δεύτερο χρόνο την αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και τους περιβάλλοντος χώρου αυτού και κατά συνέπεια την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη δυναμική προβολή και τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

 

διαβάστε ακόμα

Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά