Η Ε.Ξ.Χανίων προς τους υποψήφιους δημάρχους: Τι θα κάνετε για τον τουρισμό;

29-11-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Με αφορμή τις επικείμενες δημοτικές εκλογές η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων, απευθύνει πρόσκληση προς όλους τους υποψήφιους δημάρχους, να δηλώσουν τις προθέσεις τους σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του νομού.

Συγκεκριμένα, όπως πολλές φορές έχει αναφέρει η Ένωση, η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων 8 ετών οφείλεται κυρίως στις τεράστιες προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα (ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες κτλ) και φυσικά σε όλους τους εμπλεκόμενους στον κύκλο της τουριστικής οικονομίας (ταξί, λεωφορεία κτλ).

Είναι φανερό, ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων δημάρχων οι υποδομές, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι ίδιοι οι επισκέπτες, είναι πολύ πίσω και χρειάζονται άμεσα συντήρηση και αναβάθμιση.

Η Ε.Ξ.Χανίων ζητεί από τους υποψήφιους δημάρχους να γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους για τα παρακάτω:

"Τα παραπάνω ερωτήματα είναι σημαντικά κατά την άποψή μας δεδομένου ότι με την σωστή πολιτική μπορούν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του νόμου Χανίων και την ευημερία της κοινωνίας", καταλήγει η Ε.Ξ. Χανίων.

 

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων και η Fraport Greece διοργάνωσαν ημερίδα με σκοπό την σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας και τη σταδιακή επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν οι αεροπορικές εταιρείες Easy Jet, Ellinair, SAS καθώς και ο Τουριστικός Οργανισμός Der Touristik Nordik που παρουσίασαν τα προαπαιτούμενα από τη πλευρά τους αλλά και τις προοπτικές της αγοράς των Χανίων σχετικά με την προσέλκυση τουριστικών ροών κατά τη χειμερινή περίοδο.

Διαπιστώθηκε ότι τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και οι Tour Operators είναι ανοιχτοί σε αυτή την πρόκληση και διαβλέπουν σημαντικά ποσοστά επιτυχίας, ειδικότερα με το δεδομένο των συνεργασιών και κοινών προσπαθειών από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που εμπλέκονται στον τομέα του τουρισμού.

Το συμπέρασμα από την εκδήλωση, σύμφωνα με την Ε.Ξ. Χανίων, είναι ότι για την επίτευξη του στόχου της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, απαιτούνται:

α) Ανοιχτά καταστήματα στις τουριστικές περιοχές

β) Ο Εμπορικός Σύλλογος να τροποποιήσει τα ωράρια, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές ώστε οι επισκέπτες  να μπορούν να κάνουν τις αγορές τους κατά την διάρκεια της όλης της ημέρας.

γ) απαραίτητη προϋπόθεση βελτίωσης υποδομών ( δρόμοι, πεζοδρόμια, δεντροφύτευση, φωτισμός )

δ) ανάπτυξη με προοπτική 5ετίας τουλάχιστον ενός γηπέδου golf

ε) ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού (περιηγητικός, πολιτιστικός, γαστρονομία κλπ )

Είναι επομένως φανερό ότι για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αύξηση αφίξεων σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρειάζεται η συνεργασία όλων των φορέων, ιδιωτικών και δημόσιων ή δημοτικών .Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων με βεβαιότητα δηλώνει ότι τα μέλη της είναι έτοιμα να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση, με νέες επενδύσεις, εκσυγχρονισμούς, και βελτίωση υποδομών ώστε να μπορούν να υποδεχθούν επισκέπτες τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης υπενθυμίζει ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχει προτείνει συγκεκριμένο χώρο για την ανάπτυξη γηπέδου golf, γεγονός που θα προσελκύσει επισκέπτες καθώς και θα διαφημίσει τον τόπο μας. 

Αντίστοιχα και η Fraport κινείται σε αυτή την κατεύθυνση με εκπτώσεις 50% στα τέλη προσγείωσης τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο.

Απομένει καταρχήν οι Δήμοι, όπως και η Περιφέρεια να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα υποδομών, να συντονιστούν με άλλους φορείς και κυρίως με την ένωση ξενοδόχων, ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή άμβλυνση της εποχικότητας.

 

διαβάστε ακόμα

Η Χαβάη ψήφισε νόμο για τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων
Ο τουρισμός εισέφερε 215 δισ. ευρώ στην οικονομία της Ιταλίας το 2023
Τουρκικός τουρισμός | Ρεκόρ αφίξεων το α' 4μηνο στην Αττάλεια
Πεζοπορικές ξεναγήσεις στο Βόλο από το Μάιο έως το Σεπτέμβριο
Προβολή της Αθήνας και της Σκύρου σε γερμανόφωνο περιοδικό
Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων