Μονοπάτια Πολιτισμού στη Μύκη Ξάνθης

18-11-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τη συνεργασία του με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), για την υλοποίηση της πράξης «Μονοπάτια Πολιτισμού στο δήμο Μύκης» στην Ξάνθη αποφάσισε ο δήμος.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο, πολυεπιστημονικό πρόγραμμα της ΕΛΛΕΤ που έχει ως πεδίο υλοποίησης την επιλογή, σηματοδότηση και επικοινωνία ενός πλέγματος μονοπατιών σε περιοχές της χώρας που παρουσιάζουν ξεχωριστό φυσικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Φυσιολάτρες, επιστήμονες - γεωγράφοι, εκπαιδευτικοί, γεωπόνοι, βιολόγοι - αλλά και θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του τουριστικού και επιχειρηματικού τομέα, συνεργάζονται για την ανάδειξη τοπίων με ιδιαίτερη φυσική περιβαλλοντική, και ιστορική σημασία.

Αναλυτικά οι στόχοι του προγράμματος, ειδικά για την ανωτέρω περιοχή, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

- Η αειφορική αξιοποίηση των υπαρχόντων μονοπατιών της περιοχής με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου, ικανής έκτασης και ποιότητας, δικτύου πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή της Κοτάνης, συνολικού μήκους 8.997 μέτρων.

- Η επιλογή, καταγραφή , σύνδεση και χαρτογράφηση του δικτύου των πεζοπορικών διαδρομών, σε συνάρτηση με υπάρχοντα γνωστά ή λιγότερο γνωστά φυσικά και περιβαλλοντικά μνημεία και άλλα θέλγητρα, η εξασφάλιση ασφαλούς βατότητας και η συνεπής και διαρκή σήμανση του.

- Η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και φυσικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής και ειδικά της Κοτάνης.

- Η ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού, ως ειδική μορφή τουρισμού και ο συνδυασμός του με ευρύτερες κατηγορίες τουρισμού της περιοχής, όπως ο αγροτουρισμός, ο  φυσιολατρικός τουρισμός, ο τουρισμός εναλλακτικών δραστηριοτήτων, ο τουρισμός περιπέτειας και ο αθλητικός τουρισμός.

- Η ανάδειξη, δημιουργία και συντήρηση των προδιαγραφών ποιότητας των πεζοπορικών διαδρομών στην περιοχή και η απόκτηση πιστοποιητικού ποιότητας των μονοπατιών από την Ευρωπαϊκή Ορειβατική Ομοσπονδία : Leading Quality Trails-Best of Europe.

- Ο εμπλουτισμός των επιλογών του επισκέπτη - τουρίστα στην περιοχή και η επέκταση της τουριστικής περιόδου σε όφελος της τοπικής οικονομίας.

- Η ευαισθητοποίηση για την αξία των φυσικών και περιβαλλοντικών μνημείων της περιοχής και την ανάγκη προστασίας και ανάδειξής τους.

- Η στήριξη των τοπικών οικονομιών, μέσω της σύνδεσης αυτής της μορφής τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τα τοπικά προϊόντα, την τοπική αρχιτεκτονική και την εμπλοκή των κατοίκων και επαγγελματιών των απομακρυσμένων οικισμών.

- Η διασφάλιση διατήρησης του έργου με ενέργειες επίβλεψης και συντήρησης της κατάστασης βατότητας και σήμανσης του δικτύου.

 

διαβάστε ακόμα

Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός