Ψηφιακές υπηρεσίες στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου

10-11-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων που αφορά στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στα αρχαία θέατρα Ηπείρου προέβη η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η δράση προϋπολογισμού 300.000 ευρώ,  στοχεύει σε ενιαίες ψηφιακές διαδικτυακές ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους της διαδρομής των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου. Στο πλαίσιο της πρόσκλησης, παρέχεται η δυνατότητα χρηματοδότησης ψηφιακής πλατφόρμας , ψηφιακών ξεναγήσεων , εγκατάστασης ασύρματου δικτύου, υπηρεσιών ανάπτυξης κοινού και κοινοτήτων και υποστήριξης της διαλειτουργικότητας, μέσω της δημιουργίας υπηρεσιών διαδικτύου, για την ανάπτυξη δράσεων ανάδειξης και διασύνδεσης του πολιτιστικού αποθέματος με υπάρχουσες υποδομές και υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους Νικόπολης, Κασσώπης, Γιτάνων, Δωδώνης και Αμβρακίας, στοχεύοντας στην παροχή περισσοτέρων και βελτιωμένων ποιοτικών υπηρεσιών, ώστε οι χώροι να καταστούν περισσότερο ελκυστικοί για τους επισκέπτες.

Ενδεικτικά, η δράση περιλαμβάνει τα εξής:

-Δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου που θα επιτρέπει την συλλογή πολιτιστικών και άλλων σχετικών δεδομένων όπως είναι τα τουριστικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά, για τη λειτουργία της διαδρομής,

-Ανάπτυξη μίας ψηφιακής πλατφόρμας διαχείρισης πολιτιστικών, τουριστικών και άλλων δεδομένων σχετικών με την διαδρομή

-Τοποθέτηση ενός παρατηρητηρίου (dashboard) που θα δίνει στατιστικά δεδομένα στον φορέα Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού-DMMO (Φορέα Λειτουργίας της Πολιτιστικής Διαδρομής)

-Δημιουργία μίας πλατφόρμας ανάπτυξης ερμηνευτικών μέσων και ψηφιακών ξεναγήσεων, τόσο για την πολιτιστική διαδρομή όσο και για τον κάθε αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο υπάρχουν τα 5 Αρχαία Θέατρα της διαδρομής,

-Λειτουργία εφαρμογών σε κινητές συσκευές προκειμένου να μπορεί να γίνεται η εισαγωγή και επεξεργασία των στοιχείων τόσο από τους τελικούς χρήστες όσο κι από τους διαχειριστές του συστήματος.

Η πλατφόρμα διαχείρισης μπορεί να τροφοδοτείται και από δεδομένα όπως για παράδειγμα ξενοδοχεία, καιρικές συνθήκες και δρομολόγια μέσων μαζικής μεταφοράς.

Εν κατακλείδι, προσδοκάται η δημιουργία υπηρεσιών υποστηρικτικών του συνόλου του κύκλου ζωής των πολιτιστικών πόρων, καθώς και διασύνδεση των πολιτιστικών ψηφιακών πόρων με την τουριστική πληροφορία, ώστε να είναι δυνατή η δημιουργία τουριστικών υπηρεσιών για το κοινό.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 23 Δεκεμβρίου 2023, ενώ η προθεσμία υποβολής των προτάσεων για την υλοποίησή του εκπνέει στις 23 Νοεμβρίου και ώρα 14.00.

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι