Την Κατοικία Αγά στο Τσιφλίκι Ελούντας θα αγοράσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου

04-11-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η περιοχή της Ελούντας παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη λόγω των πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που βρίσκονται σε αυτήν και προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Επίσης λόγω του καλού κλίματος της πολλοί κάτοικοι του εξωτερικού επιλέγουν την περιοχή για μόνιμη κατοικία . Για τον λόγο αυτό υπάρχει ζήτηση αγοράς ακίνητων στην ευρύτερη περιοχή και είναι γνωστό ότι οι αγοραίες αξίες των ακινήτων στην περιοχή ξεπερνούν κατά πολύ τις αντικειμενικά προσδιοριζόμενες.

Η κατοικία Αγά έχει μεγάλη ιστορική αξία για τον Δήμο Αγίου Νικολάου. Κατασκευασμένη περίπου το 1616 κατά την ύστερη Βενετική περίοδο, αποτελούσε την κατοικία του Αγά της περιοχής κατά την Οθωμανική κυριαρχία. Μετά την μικρασιατική καταστροφή στα πλαίσια της ανταλλαγής περιουσίων , το κτίσμα επιμερίστηκε σε μικρότερες ιδιοκτησίες και παραχωρήθηκε στους προσφυγές για κατοικία. Αποτελεί μια από τις 120 Φεουδαρχικές κατοικίες της Κρητικής υπαίθρου και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα που σώζονται σήμερα της λαϊκής επαρχιακής αρχιτεκτονικής της τελευταίας περιόδου της Ενετοκρατίας.

Παρά το γεγονός ότι έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, αποτελεί ιδιωτική περιουσία. Το κτίριο έχει άμεση συνάφεια και οπτική επαφή με την Σπιναλόγκα την οποία το Υπουργείο Πολιτισμού έχει ξεκινήσει την διαδικασία να την εντάξει στα προστατευόμενα μνημεία της Παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.

Η αγορά του παραπάνω αρχαίου ακινήτου από τον Δήμο Αγίου Νικολάου κρίθηκε αναγκαία και επιτακτική για την διάσωση , προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Η συνολική τιμή του ακινήτου συμπεριλαμβανόμενου του οικοπέδου,  εκτιμάται σε 185.289,50 ευρώ.

Επειδή η τιμή αγοράς υπερβαίνει το ποσό των 58.694,05 ευρώ, ο Δήμος Αγίου Νικολάου ενέκρινε τον ορισμό ανεξάρτητου και πιστοποιημένου Εκτιμητή από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, ούτως ώστε να προβεί στις απαραίτητες διαδικασίες αγοράς του.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ