Δήμος Μυκόνου: Διαγωνισμός για την υλοποίηση του προγράμματος Blue Islands

15-10-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ηλεκτρονικό διαγωνισμό προετοιμάζει ο Δήμος Μυκόνου για το έργο: Παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την υλοποίηση του προγράμματος Blue Islands.

O διαγωνισμός με προϋπολογισθείσα δαπάνη 102.792 ευρώ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο υλοποίησης του διακρατικού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG MED 2014-2020.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ INTERREG MED

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά την παρούσα προγραμματική περίοδο μέσω της Πολιτικής Συνοχής που εφαρμόζει στοχεύει στην εξομάλυνση των διαφορών ανάμεσα στα επίπεδα της ανάπτυξης και της ποιότητας ζωής στις διάφορες Ευρωπαϊκές περιφέρειες. Με την πολιτική αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται πιο καινοτόμα, πιο βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς.

Παρά το ότι η πλειονότητα των κεφαλαίων που διατίθενται για την άμβλυνση των προαναφερθέντων ανισοτήτων πραγματοποιείται σε εθνικό επίπεδο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θεωρούν ότι και η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο Πρόγραμμα INTERREG MED συμμετέχουν 13 χώρες στο πλαίσιο ενός υπερεθνικού Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας για την περιοχή της Μεσογείου. Ο διεθνής χαρακτήρας του Προγράμματος επιτρέπει στις συμμετέχουσες χώρες να λύσουν προβλήματα που υπερβαίνουν τα σύνορά τους και να προωθήσουν οικονομίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την προστασία φυσικών και πολιτισμικών πόρων και να ενδυναμώσουν την καινοτομία.

Ο κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης για την περιοχή της Μεσογείου, ενθαρρύνοντας καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, καθώς και την συνετή χρήση των διαθέσιμων πόρων, υποστηρίζοντας την κοινωνική ενσωμάτωση μέσα από μια προσέγγιση βασισμένη στην περιφερειακή συνεργασία.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ BLUEISLANDS

Το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων αποτελεί ένα γενικότερο πρόβλημα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Συγκεκριμένα όμως οι περιοχές ή και χώρες με νησιωτικό χαρακτήρα αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω συνήθως και του τουριστικού χαρακτήρα που έχουν και συνεπώς της μεγάλης εποχιακής παραγωγής αποβλήτων.

Το ετήσιο μαζικό τουριστικό κύμα προς τη Μεσόγειο, επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε σύντομο χρονικό διάστημα, θέτει μεγάλο βάρος στις τοπικές υποδομές, ειδικά στην περίπτωση της διαχείρισης αποβλήτων στα νησιά. Είναι σύνηθες πολλά νησιά της Μεσογείου να φιλοξενήσουν κατά τη θερινή περίοδο ένα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τον μόνιμο πληθυσμό τους. Οι τοπικές αρχές αντιμετωπίζουν μια συχνά ανυπέρβλητη πρόκληση στην αντιμετώπιση της πολλαπλής παραγωγής αποβλήτων που προκύπτει. Παρόλο που είναι γνωστό και επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, η εποχική διακύμανση της παραγωγής αποβλήτων στις νησιωτικές οικονομίες δεν έχει ακόμη καθοριστεί σωστά και δεν έχουν προσδιοριστεί σαφώς οι κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες της, οι οποίες όπως γνωρίζουμε είναι αρκετά σοβαρές, δεδομένου ότι οι έντονες διακυμάνσεις στην παραγωγή των αποβλήτων θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργικότητα κάθε συστήματος, πόσο μάλλον των νησιωτικών, τα οποία βασίζονται σε μεμονωμένες / απομονωμένες λύσεις.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το 15% του πληθυσμού ζει σε νησιά, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από αυτό των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και μπορεί να συγκριθεί μόνο με το αντίστοιχο της Ιταλίας (12%). Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων αφορούν σε πληθώρα παραγόντων, όπως στην έλλειψη κατάλληλων υποδομών, στις εποχιακές διακυμάνσεις του πληθυσμού που αντανακλάται στην παραγωγή αποβλήτων, στις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες, στην ευαισθησία των οικοσυστημάτων, στην έλλειψη επαρκούς γης, στην ανεπάρκεια αποθεμάτων νερού, στη ρύπανση των υπόγειων υδάτων και στη δαπανηρή μεταφορά των ανακυκλώσιμων στην ηπειρωτική χώρα όπου υπάρχουν κέντρα συλλογής. Από την άλλη πλευρά, καθώς ο τουρισμός είναι η κύρια οικονομική δραστηριότητα στα νησιά, η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων (που συνήθως αντικατοπτρίζεται στην καθαριότητα των ακτών και των οδών) αποτελεί πρόκληση και αποτελεί βασική παράμετρο που επηρεάζει την επιλογή τουριστικού προορισμού των τουριστών για διακοπές.

Το έργο BLUEISLANDS συγκεντρώνει 14 εταίρους από 8 χώρες (που αντιπροσωπεύουν νησιά περισσότερα από τα 2/3 της Μεσογείου) και έχει σαν κύριο σκοπό τη μελέτη των διακυμάνσεων στο νησιωτικό πληθυσμό λόγω τουρισμού και κατ’ επέκταση στον όγκο παραγωγής των αποβλήτων. Στόχος του έργου είναι να αναπτυχτούν αποτελεσματικοί τρόποι για την πρακτική άμβλυνση των αρνητικών επιπτώσεων, κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών που απορρέουν από τη σημαντική διακύμανση της παραγωγής αποβλήτων που παρατηρείται στα νησιά της Μεσογείου κατά την τουριστική περίοδο. Επιπρόσθετα μέσω της συνδυασμένης τεχνικής και επιστημονικής συμβολής των συμμετεχόντων, το έργο επιδιώκει να επιτύχει την ενίσχυση των συντονισμένων στρατηγικών μεταξύ εδαφών σε επίπεδο Μεσογείου, προς υποστήριξη του υπεύθυνου και βιώσιμου τουρισμού.

 

διαβάστε ακόμα

Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour
Δήμος Αγ.Νικολάου | Κοινή θέση με τους ξενοδόχους κατά των πλωτών αιολικών πάρκων
Δήμος Πολυγύρου: Δυνατότητα ύδρευσης ξενοδοχείου με μία προϋπόθεση
Τρίτο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων στην Καλαμάτα
Δήμος Χαλανδρίου: Πρόγραμμα θερινών διακοπών ΚΑΠΗ 2024 - Τα ποσά συμμετοχής με βάση το εισόδημα
Άυλη Ψηφιακή Κάρτα για την στήριξη του Τουρισμού Thessaly - Evros Pass 2024