3η Γιορτή Καρυδιού στο Παγονέρι Δράμας

07-10-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Για σήμερα έχει προγραμματισθεί στο Παγονέρι η πραγματοποίηση της 3ης γιορτή καρυδιού, με τη συμμετοχή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Παγονερίου.  Πρόκειται για μία διοργάνωση η οποία περιλαμβάνει αγώνα δρόμου 10 χιλιομέτρων και ομιλίες σχετικά με την καρυδιά και το καρύδι. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων,  θα διεξαχθεί παραδοσιακό γλέντι, ενώ θα προσφέρονται τοπικά εδέσματα φτιαγμένα με καρύδι από τις γυναίκες του χωριού. 

Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση γιορτής και σεμιναριακών ομιλιών, οδηγιών για το καρύδι και την καρυδιά, εκπορεύεται από τη σκέψη ότι ένα βασικό πρωτογενές προϊόν του χωριού πρέπει με τη βοήθεια ειδικών να βελτιωθεί τόσο ποσοτικώς όσο και ποιοτικώς, να έχει δηλαδή συστηματικότερη καλλιέργεια και φροντίδα για ποιοτικότερες αποδόσεις αυτού του θρεπτικού ξηρού καρπού. Επίσης από αυτή την πρωτοβουλία διαπιστώνεται ότι από πολύ παλιά θεωρείται το καρύδι ως κάτι ιερό. Για παράδειγμα, παλαιότερα η βασιλόπιτα στο Παγονέρι ήταν καρυδόπιτα. Λέγεται ακόμη ότι η “βασιλική καρυδιά“ που ευδοκιμεί στην Ελλάδα και ιδίως στη Μακεδονία, ήταν το ιερό δέντρο του Δία και οι Μακεδόνες την έλεγαν “Διός βάλανο” , δηλαδή το βαλανίδι του Δία.

Στο Παγονέρι ευδοκιμούν πολύ και οι φουντουκιές, τα λεπτοκάρυα. Παλιότερα τέτοια εποχή τα παιδιά έπαιζαν το καρυδοπαιχνίδι. Το παιχνίδι αυτό το έπαιζαν και τα παιδιά των Αρχαίων Ελλήνων και το έλεγαν “Καρυάτισμα” και Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παγονερίου ελπίζει να το αναβιώσει την επόμενη χρονιά. 

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι