Νέο Ιστορικό Μουσείο στο Λασίθι

06-10-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την αγορά ακινήτου για τη δημιουργία υπαίθριου Ιστορικού Μουσείου στην Κριτσά του Αγίου Νικολάου στο Λασίθι, ενέκρινε ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ορίζοντας παράλληλα την επιστροπή εξεύρεσης του κατάλληλου ακινήτου.

Το προς αναζήτηση ακίνητο, θα πρέπει να βρίσκεται κοντά σε έκταση την οποία ήδη έχει αγοράσει ο δήμος, στην περιοχή Κουτάραντο, επιφανείας 10.000 τ.μ.

Η πρόταση αγοράς ακινήτου προέκυψε από την ανάγκη  να αγοραστούν τα όμορα ακίνητα της έκτασης του Δήμου, ώστε αθροιστικά να ικανοποιηθεί η διαμόρφωση της απαιτούμενης έκτασης για την δημιουργία του Μουσείου, λόγω του ότι η έκταση του ακινήτου που ήδη διατίθεται, δεν είναι αρκετή για τη δημιουργία του Μουσείου. Το σκεπτικό είναι ότι εάν αγοραστούν τα όμορα σε αυτό ακίνητα, θα αυξηθεί η έκταση του ακινήτου με την λιγότερη δυνατή δαπάνη, αφού υπάρχει ήδη ιδιοκτησία του, θα υπάρχει λοιπόν οικονομία κλίμακος και για τον λόγο αυτό τα παραπάνω όμορα ακίνητα είναι τα μοναδικά κατάλληλα .

Αφού έγινε έρευνα, δεν υπήρξε δυνατότητα να εντοπιστεί μοναδικό ακίνητο εκτάσεως ανάλογης για την δημιουργία του θεματικού πάρκου, 40 στρεμμάτων περίπου και η επιτροπή αξιολόγησε όμορα ακίνητα τα οποία αθροιστικά ικανοποιούν την διαμόρφωση της απαιτούμενης έκτασης .

Η εγγύτητα των οικοπέδων αυτών με την ιδιαίτερα τουριστική θέση της Αρχαίας Λατούς (απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου) και η σχέση του Μουσείου με αυτή, σε ότι αφορά τη θεματολογία, τη θέση και τη σχέση με την αρχαία πόλη, αποτελεί επιπλέον κριτήριο για την επιλογή της θέσης ως η καταλληλότερη .

Η παραπάνω έκταση βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων από την Κριτσά και εφάπτεται στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί σαν στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς. Στο χώρο των παραπάνω προτεινόμενων οικοπέδων, εκτός από τα ευρήματα της Τελικής Νεολιθικής, υπάρχει και αρχαίο παρατηρητήριο που προφανώς εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Λατούς, πράγμα το οποίο κάνει επιτακτική την ανάγκη απόκτησης αυτών, για την διαφύλαξη και προβολή των ευρημάτων.

Επιπροσθέτως, η ιδιόκτητη έκταση του Δήμου στην Κριτσά συμπεριλαμβάνει αρχαιολογικές θέσεις Τελικής Νεολιθικής Εποχής, σε ποσοστό μεγαλύτερο του ήμισυ της αρχικής έκτασης . Δεδομένου του μεγάλου ενδιαφέροντος που προέκυψε μετά από αυτή την ανακάλυψη και προκειμένου να διασωθούν τα ευρήματα αυτά και να συμπεριληφθούν κατόπιν στο χώρο του Μουσείου, είναι ένας άλλος σοβαρός λόγος που θα πρέπει να γίνει επέκταση στις γειτονικές εκτάσεις με αγορά αυτών, ώστε να μπορεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων με την συμβολή του Δήμου απρόσκοπτα να συνεχίσει την έρευνα του υπεδάφους τους .

Το Μουσείο το οποίο θα δημιουργηθεί, αφορά στην πειραματική “Αρχαιολογία” , από τους προ μινωικούς χρόνους έως μέχρι την προβιομηχανική εποχή στην περιοχή .

Προς τούτο,  υπάρχει υποστήριξη από το Συντονιστικό Όργανο των Υπαίθριων Μουσείων Ευρώπης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τους Ξεναγούς και άλλους φορείς .

Εξάλλου, η δημιουργία του Μουσείου στην θέση αυτή συνεπάγεται ωφέλεια και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού προϋποθέτει την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, όπως η κατασκευή νέων δρόμων αλλά και η βελτίωση των υφιστάμενων για εύκολη και άνετη πρόσβαση των επισκεπτών στο χώρο του Μουσείου.

Τέλος,  η περιοχή θα έχει αύξηση της επισκεψιμότητας από την ανάλογη προβολή του Μουσείου πράγμα το οποίο θα επηρεάσει θετικά την οικονομία της περιοχής όπως επίσης θα προσελκύσει το ενδιαφέρον για έρευνα Πανεπιστημιακών, Αρχαιολογικών και άλλων φορέων συναφούς αντικειμένου, γεγονός που θα επηρεάσει θετικά την πολιτιστική ζωή του τόπου και των κατοίκων του.

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour