Δήμος Χερσονήσου: Kαινοτόμες δράσεις για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό

02-10-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Σε πρόσκληση ενδιαφέροντος προχωρά ο Δήμος Χερσονήσου για την ενίσχυση εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού και τουρισμού.

Aντικείμενο της σύμβασης «Καινοτόμες Δράσεις του Δήμου Χερσονήσου για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό» είναι η ολοκληρωμένη ψηφιακή αναβάθμιση του Δήμου, η οποία περιλαμβάνει την προβολή των σημαντικών αξιοθέατων και την προώθηση του τουρισμού όχι μόνο μέσω των υποδομών του (φιλοξενία, εστίαση, ψυχαγωγία), αλλά και μέσω του πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει και αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Ο Δήμος Χερσονήσου είναι ένας από τους πλέον τουριστικούς Δήμους της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, ενώ η ευρύτερη περιοχή του χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή ιστορικότητα και διαθέτει σημαντικά μνημεία πολιτισμού, που τοποθετούνται σε όλες τις σημαντικές ιστορικές περιόδους της Κρήτης.

Με την ιστορία του τόπου να ξεκινά από την προμινωική εποχή, υπάρχουν μνημεία της Μινωικής, της Ρωμαϊκής, της Βυζαντινής, της Ενετικής, της Οθωμανικής και της νεότερης ιστορίας. Υπάρχουν 31 επίσημα μνημεία χαρακτηρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού με ΦΕΚ. Επίσης διαθέτει τρεις διατηρητέους οικισμούς, περιοχές με εξαιρετικό φυσικό κάλος και περιοχές natura με σημαντικότερη τη νήσο Ντία που δεσπόζει στη βόρεια ακτή του Ηρακλείου και αποτελεί βιότοπο σπάνιων θηλαστικών και πτηνών. Στα όρια του Δήμου είναι εγκατεστημένο το μοναδικό Ενυδρείο της Κρήτης (ΕΛΚΕΘΕ) και επίσης δύο λαογραφικά μουσεία με πλούσια δράση. Τόσο στις Αρχές όσο και στους πολίτες του Δήμου υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτοί οι πολιτιστικοί πόροι αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο όχι μόνο για την διατήρηση του Δήμου στους υψηλότερους προορισμούς της Μεσογείου, αλλά και τη μείωση του ομογενοποιημενου τουρισμού που συνεχώς ενισχύεται από τις διεθνείς επιχειρήσεις τουρισμού.

Ζητούμενο λοιπόν είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, του θεματικού τουρισμού, η δημιουργία επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος του τόπου, καθιστώντας το Δήμο πιο δημοφιλή προορισμό, ενδυναμώνοντας την τοπική οικονομία και συνεισφέροντας στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών. Ο Δήμος επιδιώκει να διαφυλάξει, να διευρύνει, να αναδείξει και να προβάλει την σπάνια πολιτιστική κληρονομιά, τον φυσικό πλούτο και το τουριστικό δυναμικό του τόπου, και να καταγράψει μια ουσιαστική πολιτιστική παρέμβαση μέσω της ολοκληρωμένης ψηφιακής αναβάθμισής του, η οποία περιλαμβάνει την αξιοποίηση τεχνολογιών υψηλής ποιότητας σε επίπεδο οπτικοακουστικού περιεχομένου, κατασκευής ψηφιακών εφαρμογών και δημιουργίας υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται, η σήμανση και τεκμηρίωση όλων των αξιοθέατων και των περιοχών Natura, του Δήμου καθώς και η επέκταση δικτύου wifi στα όρια αυτών, ώστε όταν ο επισκέπτης συνδεθεί δωρεάν στις διαθέσιμες ιστοσελίδες του Δήμου, με δυνατότητα πλέον σύνδεσης μέσω διαφορετικών ψηφιακών μέσων και τεχνολογιών, όπως έξυπνες συσκευές, τρίτες οθόνες κα., θα έχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε στοιχεία πολιτισμού/ιστορίας κ.α. καθώς και σε μια σειρά από εναλλακτικές δραστηριότητες, για να σχεδιάσει εξατομικευμένες διαδρομές

Επίσης, περιλαμβάνεται πολυκαναλική εφαρμογή περιήγησης και προβολής των σημείων ενδιαφέροντος, η οποία θα παρέχει επιλογή γλώσσας, και πληροφόρηση βάσει εντοπισμού θέσης, προτεινόμενες διαδρομές, αλλά και τον σχεδιασμό νέων, ενώ παράλληλα θα επιτρέπει τη χρήση online/offline maps, την είσοδο σε multimedia galleries, την άμεση επικοινωνία με άλλους χρήστες της εφαρμογής και τη διασύνδεση με κοινωνικά δίκτυα.

Επιπρόσθετα, προβλέπεται η ψηφιακή αποτύπωση των σημείων υψηλής πολιτισμικής αξίας και η ανάπτυξη οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο θα περιλαμβάνει φωτογραφίες και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, ταινίες τεχνολογίας 360ο, οι οποίες θα στηρίζονται σε καινοτόμα τεχνολογία προσαρμοσμένης ροής σημείων ενδιαφέροντος και δυναμικής καταγραφής πληροφορίας σε γλώσσα που επιλέγει ο χρήστης, κα. Επίσης, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει εικαστικές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, μνημείων στα οποία διασώζονται μόνο ερείπια, όπως του μινωικού ανακτόρου των Μαλίων, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί σε βιωματική πλέον παρακολούθηση και αλληλεπίδραση με τα ψηφιακά εκθέματα.

Όλη η πληροφορία που θα αναπτυχθεί θα παρέχεται με τη μορφή ανοικτού ψηφιακού περιεχομένου (open data), μέσω κοινού αποθετηρίου και κεντρικού μηχανισμού διαχείρισης, με διεπαφή προς τρίτες πλατφόρμες (ιδιωτικές και δημόσιες). Για την εξασφάλιση της αδιάλειπτης λειτουργίας, ο μηχανισμός και η πληροφορία θα αναρτηθούν σε περιβάλλον cloud με σταθερό URI. Παράλληλα θα αναπτυχθεί στρατηγική για την εξασφάλιση της ιδιωτικότητας των χρηστών.

 

 

διαβάστε ακόμα

Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή
Συνεργασία κοινού κωδικού των Aegean Airlines και Saudia
ASTERIA: Αναβιώνει ο θρυλικός προορισμός της Αθηναϊκής Ριβιέρας
«Απόβαση» 100.000 επισκεπτών το Πάσχα στην Κρήτη
Νέος νόμος για μουσική στα ξενοδοχεία: Εταιρεία παροχής μουσικής παρέχει ελληνική & ξένη μουσική σύμφωνα με την ποσόστωση που απαιτείται
Air France | Η Καλαμάτα νέος προορισμός το καλοκαίρι