Aποκατάσταση του Ιστορικού Φάρου Κόγχης Σαλαμίνας

20-09-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε την ανάδειξη και αποκατάσταση του Ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου Φάρου Κόγχης Σαλαμίνας, προϋπολογισμού 709.147 ευρώ.

Ο Φάρος στην Κόγχη Σαλαμίνας χαρακτηρίστηκε το 2002 ως Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και αποτελεί εμβληματικό και σημειολογικό μνημείο τόσο για το ιστορικό νησί της Σαλαμίνας όσο και για την περιφέρεια Αττικής. Το μνημείο αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου και το έργο αποκατάστασης του συμβάλει στην προστασία, ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και της Ελληνικής Ναυτικής παράδοσης. Το έργο αφορά στην ανάδειξη του διατηρητέου φάρου, με σκοπό να λειτουργήσει ως μέρος του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου αλλά και σαν τουριστικός προορισμός.

Ο Φάρος βρίσκεται στη νότια πλευρά της Σαλαμίνας, στην Κόγχη ή Κοκκί, μεταξύ των παραθεριστικών οικισμών Περιστέρια και Κολώνες. Το κτίριο του Φάρου κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και λειτούργησε για πρώτη φορά στις 01.03.1901. Αποτελείται από ένα κτίσμα 134,75 τ.μ., με τοποθετημένο στο κέντρο του κτιρίου τον πύργο, ύψους 11μ, ο οποίος στέφεται από μεταλλικό κλωβό. Το φαρικό συγκρότημα εμφανίζει εκτεταμένες φθορές τόσο λόγω της παλαιότητας του κτιρίου και της έλλειψης συντήρησης όσο και της εγγύτητας του με την θάλασσα.

Η αποκατάσταση του φάρου κινείται στη βάση τριών αξόνων: α) Τον σεβασμό και την ανάδειξη των τυπολογικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών του διατηρητέου κτιρίου β) Την αντοχή και την διάρκεια του μνημείου στο χρόνο γ) Τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης του φάρου. Η πράξη διαιρείται σε τρία υποέργα:

1.   Έργο αποκατάστασης του φάρου που περιλαμβάνει οικοδομικές και Η/Μ εργασίες και εργασίες περιβάλλοντος χώρου.

2.   Σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΔΔΗΕ. Το φαρικό μνημείο πρόκειται να συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης

3.    Δημοσιότητα – Πληροφόρηση του Φάρου Κόγχη Σαλαμίνας με πινακίδες, έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό.

Η ημερομηνία παράδοσης του έργου είναι η 4η Μαρτίου 2020.  

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο