Δήμος Μαλεβιζίου: Αναμόρφωση του οικισμού των Κάτω Κορφών

15-09-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Μαλεβιζίου ενέκρινε τη μελέτη με τίτλο «Μελέτη Συνολικής Θεώρησης και Αισθητικής και Λειτουργικής Αναβάθμισης του Οικισμού Κάτω Κορφών».

Ο εν λόγω οικισμός, ο οποίος πρωτοεμφανίζεται στις βενετικές απογραφές από το 12ο αιώνα και μετά, σε έγγραφο του 1248,  αποτελεί ένα τυπικό δείγμα Κρητικού ημιορεινού αγροτικού οικισμού και έχει διασωθεί ως σύνολο σε αξιοσημείωτο βαθμό μέχρι σήμερα. Συντηρεί δε τον αρχικό παραδοσιακό του χαρακτήρα, τόσο πολεοδομικά όσο και μορφολογικά, ενώ είναι δεμένος αρμονικά και προσαρμοσμένος στο φυσικό περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικισμός αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα του είδους που έχουν απομείνει ως αυτοτελή σύνολα και σε σχετικά καλή κατάσταση στην περιοχή του Ηρακλείου.

Λόγω της μετεγκατάστασης των κατοίκων προς την πιο πεδινή, παραλιακή και αστική - τουριστική περιοχή των βόρειων ακτών του Ηρακλείου, αναμένεται ότι η ανάπλαση θα βοηθήσει στην αλλαγή στάσης πολλών κατοίκων ή ιδιοκτητών στην περιοχή, αλλά επίσης θα βοηθήσει και στη δημιουργία νέων κινήτρων για βελτίωση των συνθηκών και την περεταίρω αναζωογόνηση του οικισμού των Κορφών.

Ειδικότερα, η μελέτη αφορά στη διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας. Στόχος της είναι να αποκτήσει η πλατεία ενιαία μορφή και να απαλλαγεί από προσθήκες που έχουν γίνει σε διάφορες χρονικές στιγμές και που δημιουργούν μια εικόνα σύγχυσης.

Κυκλοφοριακά, η πλατεία βρίσκεται στο κέντρο όλων των κινήσεων με περιμετρικούς δρόμους, ενώ κεντρικό στοιχείο στην περιοχή είναι ο ναός με τον αύλειο χώρο του. Βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η υψομετρική διαφορά του προαύλιου χώρου του ναού με τον δρόμο, για το λόγο αυτό θα γίνει πλακόστρωση με κυβόλιθους των οδών γύρω από την εκκλησία, ώστε να επιτευχθεί η ήπια κυκλοφορία των οχημάτων. Παράλληλα, γίνεται πρόβλεψη πεζοδρομίων για την ασφαλέστερη κίνηση των πεζών.

Τέλος, μεταξύ άλλων έχουν προβλεφθεί ράμπες πρόσβασης στην πλατεία για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

διαβάστε ακόμα

«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο
Δωρεά του IKOS Olivia για τους Αγώνες Ποδηλασίας στον Πολύγυρο
Προβολή του Δήμου Αριστοτέλη και της Χαλκιδικής στη Γαλλία
Η Κέρκυρα προβάλλεται στην Γερμανία ως geocaching προορισμός
Η κοινοπραξία με επικεφαλής την Certares αναλαμβάνει τις χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της FTI GROUP
Global Traveler: Η Ελλάδα καλύτερος προορισμός Ιστορικών Ατραξιόν στον κόσμο – Βραβεία για Μύκονο και Σαντορίνη
ΠΟΞ προς Booking: Παραβιάζεται το νόμιμο δικαίωμα των Ελληνικών ξενοδοχείων στις προκαταβολές
Με πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air θα ταξιδέψει το Άγιο Φως σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
ΔΥΠΑ | Ενεργοποιήθηκαν 8.575 επιταγές κοινωνικού τουρισμού τον Απρίλιο
Συλλυπητήρια ανακοίνωση από την ΣΕΤΚΕ