Βιώσιμος τουρισμός στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων

12-09-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Την ενίσχυση δράσεων συμμετοχικής διαχείρισης για τη βιοποικιλότητα και το βιώσιμο τουρισμό στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων αποφάσισε η Περιφέρεια Ηπείρου.

Το έργο, προϋπολογισμού 97.200 ευρώ, αφορά στην ενίσχυση δράσεων συμμετοχικής διαχείρισης με την τοπική κοινωνία για τη βελτίωση της προστασίας και διατήρησης των φυσικών πόρων και του βιολογικού πλούτου,  αλλά και στο σχεδιασμό δράσεων για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000 που βρίσκονται στην Περιφέρεια Ηπείρου και αποτελούν περιοχή ευθύνης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων. Συγκεκριμένα, ο Φορέας Διαχείρισης, είναι αρμόδιος για τη διαχείριση εκτάσεων συνολικά 5 περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 που εκτείνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο εν λόγω δράσεις έχουν στόχο τη βελτίωση διαχειριστικών εργαλείων, την ενημέρωση του κοινού για το ρόλο και τη χρησιμότητα ύπαρξης του δικτύου ΝATURA 2000, καθώς και την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ειδικότερα,  θα  εκπονηθεί πρόγραμμα ολοκληρωμένης βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης όπου θα γίνει ορισμός των γεω-χωρικών ενοτήτων εντός του Πάρκου, βάση κοινών χαρακτηριστικών, καταγραφή της τουριστικής δυναμικής αλλά και προοπτικών ανάπτυξης. Επίσης, θα ληφθούν υπόψη οι χωρικές πολιτικές που αφορούν το συνολικό περιβάλλον της περιοχής και επηρεάζουν τον τομέα του τουρισμού.

Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να οριστεί για κάθε γεω-χωρική ενότητα το επίπεδο τουριστικής προσέλκυσης σε βάθος πενταετίας και η ποσοτικοποίηση αυτής, μέσω προτεινόμενων δεικτών, στα πλαίσια της αειφορίας και της πιστοποίησης του Πάρκου ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού. Επιπλέον στόχος είναι ο σχεδιασμός και η δημιουργία ενός εγχειρίδιου με κανόνες, καλές πρακτικές και με σκοπό την προστασία των φυσικών πόρων και της πλούσιας βιοποικιλότητας από την τουριστική ανάπτυξη και εναρμόνιση με ευρωπαϊκές πολιτικές. Το εν λόγω εγχείρημα γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή και για να πετύχει χρειάζεται η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων στην περιοχή.

Τέλος, με σκοπό τη διάχυση καλών πρακτικών για το Βιώσιμο Τουρισμό, θα διοργανωθεί ένα διεθνές συνέδριο, όπου οι συμμετέχοντες θα ανταλλάξουν ιδέες και παράλληλα να ενημερωθούν από ειδικούς στο χώρο για τα οφέλη των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν βιώσιμες πρακτικές καθώς και για την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών.

 

διαβάστε ακόμα

Προβολή της Ελλάδας στη Στοκχόλμη ως ιδανικός προορισμός για συνταξιούχους
Η συμβολή του ΞΕΕ στην τουριστική ανάδειξη του Έβρου
To πρώτο Σχολείο Τουρισμού OnTour Κρήτης - Μαλεβίζι στις 28 Μαΐου
Το προεδρείο της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ
Ταξίδι γνωριμίας με τη Ρόδο από αποστολή της Jet2Holidays
Ο συναυλιακός τουρισμός απογειώνει δαπάνες και ζήτηση για διεθνή ταξίδια – «Κλειδί» οι νεότερες γενιές ταξιδιωτών
Τέλος οι Ινσταγκραμικές φωτογραφίες – Οι ταξιδιώτες επιζητούν αληθινές εικόνες ξεκούραστων διακοπών
Πάνω από τις μισές ταξιδιωτικές εταιρίες σχεδιάζουν να επενδύσουν στην A.I.
Τουρισμός | Αυξάνονται οι πρώιμες κρατήσεις για το 2025- Πρώτοι οι Βρετανοί στις κρατήσεις για το α' τρίμηνο
Διευθυντές Ξενοδοχείων Κρήτης | Σεμινάριο για την προστασία των ξενοδοχείων από τρομοκρατική επίθεση ή φυσική καταστροφή