«3ος Βελέντζειος Αγώνας Δρόμου» στην Πάρο

08-09-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στις 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Κώστο της Πάρου ο 3ος Βελέντζειος Αγώνας Δρόμου, ο οποίος διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια προς τιμήν του ευεργέτη του νησιού Φραγκίσκου Ι. Βελέντζα.

Ποιος ήταν ο Παριανός ευεργέτης

Ο Φραγκίσκος Ι. Βελέντζας,  έφυγε από την Πάρο σε ηλικία 17 ετών και πήγε στον Πειραιά, όπου εκεί σπούδασε στην Εμπορική Ναυτική Ακαδημία. Εργάστηκε ως μηχανικός για αρκετά χρόνια στην Αμέρικαν Εξπορτ Λάιν, εταιρεία που είχε βοηθήσει την Ελλάδα στη διάρκεια του πολέμου και στη συνέχεια ως ένας από τους τρεις καλύτερους αρχιμηχανικούς , στις εταιρείες Εμπειρίκου και Γουλανδρή.

Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και αναγνώρισης στους ναυτικούς κύκλους και όταν συνταξιοδοτήθηκε επέστρεψε στην Πάρο. Δεν μιλούσε ποτέ για τη ζωή του στην Αμερική και ακόμα δε, καθόλου για τον εαυτό του. Ενδιαφερόταν περισσότερο για τους συμπατριώτες του. Εκείνη την εποχή στην μεταπολεμική Πάρο, η ζωή ήταν δύσκολη και η πρώτη του ιδέα ήταν να δημιουργήσει ένα οικοτροφείο, για τα παιδιά του νησιού, που ήθελαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Το Βελέντζειο Ίδρυμα ιδρύθηκε επίσημα στις 30 Οκτωβρίου 1963. Οι καιροί όμως άλλαξαν, το οικοτροφείο δεν χρειάζονταν πια και έτσι το Ίδρυμα άλλαξε καταστατικό και κατεύθυνε την προσοχή του στη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας, παιδείας και πολιτισμού του νησιού μας. Ό Φρ. Βελέντζας, δεν ενδιαφερόταν να αυξήσει την προσωπική του περιουσία, αλλά την πρόσφερε για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του. Απεβίωσε 30 Αυγούστου 1966.

διαβάστε ακόμα

In –Edit, Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών στη Θεσσαλονίκη
Ανακαίνιση του κτηρίου της πρώην Φοιτητικής Εστίας του Παντείου - λειτούργησε αρχικά ως ξενοδοχείο
Αδελφοποίηση του δήμου Αίγινας με τον δήμο Tarpon Springs στη Φλόριντα
Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή