Νέες τουριστικές υποδομές στο Φαράγγι Αμπά στα Αστερούσια Όρη

07-09-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Αχαρνών- Αστερουσίων ενέκρινε την επικαιροποιημένη μελέτη και την υποβολή πρότασης του έργου με τίτλο «Προστασία Ανάδειξη των ιδιαιτέρων οικοτόπων της περιοχής “Φαράγγι Αμπά” στα Αστερούσια Όρη» προϋπολογισμού 280.000 ευρώ, με σκοπό την ανάδειξη, προστασία και τουριστική προβολή της περιοχής.

Ειδικότερα, το έργο αφορά στην ανάπλαση των παράλιων των Παρανύμφων, στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου θέασης του καταρράκτη Αμπά και στη διαμόρφωση της υφιστάμενης διαδρομής του φαραγγιού Αμπά, που ξεκινά από το σημείο θέασης του καταρράκτη και καταλήγει στον οικισμό των Τριών Εκκλησιών του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων.

Εξάλλου, το φαράγγι του Αμπά, εκτός του ότι φιλοξενεί το μεγαλύτερο νησιωτικό πληθυσμό αρπακτικών πτηνών σε όλη την Ευρώπη, αποτελεί και το δεύτερο ψηλότερο καταρράκτη της Ελλάδας σε κατακόρυφη πτώση, μετά τον καταρράκτη του Μάστορα στο φαράγγι του Χα.

Ο ποταμός Μουσούλης που το διαρρέει το χειμώνα, συγκεντρώνει τα νερά από τις πηγές του οροπεδίου των Παρανύμφων και του Αμυγδάλου και τα μεταφέρει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Η ομαλή πορεία του ποταμού στο εύφορο οροπέδιο διακόπτεται  απότομα όταν συναντάει το βραχώδες ρήγμα των Αστερουσίων, σχηματίζοντας τον επιβλητικό καταρράκτη, καθώς και άλλους μικρότερους καταρράκτες γύρω του.

Πάνω από τον κυρίως καταρράκτη, υπάρχει ένας  ερειπωμένος νερόμυλος από όπου ξεκινάει ένα σύντομο μονοπάτι κατά μήκος του γκρεμού και οδηγεί σε σημείο με τρομερή θέα, τόσο στον Αμπά, όσο και στη θάλασσα. Παρόλο που φαίνεται δύσκολο να κατέβει κάποιος στη βάση του καταρράκτη χωρίς τεχνικό εξοπλισμό, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων υπήρχε παλιά μονοπάτι που έφτανε ως εκεί. Μάλιστα, λέγεται ότι το όνομα Αμπάς προέρχεται από το «αββάς», δηλαδή ιερέας, καθώς στη βάση του μεγάλου καταρράκτη ασκήτευε κάποτε ένας μοναχός.

 

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»