Αγώνας επίδειξης ξύλινων ιστιοπλοϊκών σκαφών στην Πάρο

16-08-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Κάθε χρόνο, το τρίτο τριήμερο του ένατου μήνα, όπως έχει καθιερωθεί στα ημερολόγια των Παριανών, λαμβάνει χώρα στη Νάουσα της Πάρου ο ιδιαίτερος Αγώνας Επίδειξης Ξύλινων Ιστιοπλοϊκών Σκαφών «Τα Καπετανέικα» του Κώστα Γουζέλη.  Τα ξύλινα ιστιοπλοϊκά σκάφη, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ελληνική ναυτική παράδοση. Συνεπώς, ο αγώνας  ο οποίος θα πραγματοποιηθεί και φέτος από τις 14 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ότι θα έχει μεγάλη απήχηση στους λάτρεις της θάλασσας αλλά και στους νοσταλγούς της εξαιρετικής αυτής  τέχνης.

Η κατασκευή ενός καϊκιού από το μηδέν

Στο ντοκιμαντέρ σκηνοθεσίας Φοίβου Κοντογιάννη, ο Κώστας Γουζέλης, αρχιτέκτων εντυπωσιακής δράσης και γλύπτης, λάτρης και δημιουργός των ξύλινων καϊκιών, ξεναγεί  στη διαδικασία κατασκευής ενός ξύλινου καϊκιού ακριβώς απ’ το μηδέν, απλώνοντας σε 53 λεπτά όχι μόνο τη διαδικασία του χτισίματος ενός ζωντανού μνημείου που κρατάει ρίζες απ’ τους αρχαίους χρόνους, αλλά και το μέγεθος του κενού που αφήνει πίσω της, μια τέχνη και μια διαδικασία που χάνεται.

«Το έναυσμα αυτού το ντοκιμαντέρ, ήταν το ‘εκ του μηδενός’», αναφέρει ο σκηνοθέτης. «Δεν φτιάχνονται πια τέτοια καΐκια. Άντε να γίνουν αναπαλαιώσεις, αλλά το να φτιαχτεί απ’ την αρχή, και να έχεις την ευκαιρία να καταγράψεις την διαδικασία απ’ τη στιγμή που κόβονται τα ξύλα, μέχρι εκείνη που γίνεται το πρώτο ταξίδι με πανιά, το να καταφέρεις μέσα σε μία ώρα, να δεις μια διαδικασία τεσσάρων ετών, αυτό είναι κάτι το πολύ σημαντικό», λέει, κι ο Γουζέλης συμπληρώνει: «Δεν ήταν ένα πράγμα που μας ήρθε ξαφνικά και το κάναμε. Έχω μια πολύ μακρινή ιστορία με καΐκια, απ’ το 1977, αυτό είναι το έκτο μου. Ήθελα πάντα να κάνω ένα καΐκι ελληνικό, παραδοσιακό, που να πάει με πανιά. Για να πάει με πανιά, πρέπει να χτιστεί με τις γραμμές και το βύθισμα που χρειάζεται, είναι μια ιστορία που έχει ένα τεχνικό μέρος πολύ έντονο και πολύ δύσκολο: το να χτίσεις ένα καΐκι, είναι πιο δύσκολο απ’ το να χτίσεις ένα σπίτι».

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο