Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων στη Δράμα

10-08-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Το καλό δραμινό κρασί και τα αποστάγματα της Δράμας, είναι πλέον γνωστά διεθνώς και έχουν κατακτήσει με την αξία τους ένα μεγάλο κομμάτι του οινικού κοινού.

Ως εκ τούτου, ο Δήμος Δράμας αποφάσισε την περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας, μέσω της δημιουργίας ενός Κέντρου Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Το έργο που αναμένεται να τονώσει τόσο την τοπική οικονομία, όσο και την τουριστική ροή, εφόσον η ανωτέρω δράση αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ειδική μορφή τουρισμού, η οποία συνδυάζει τον οίνο με τη γαστρονομία.

Το κέντρο ερμηνείας οίνου, θα υλοποιηθεί μέσω του τοπικού προγράμματος  «CLLD/LEADER Ν. ΔΡΑΜΑΣ» και εμπεριέχει μεταξύ άλλων τα εξής καίρια σημεία:

- Διατήρηση του ενεργού πληθυσμού στην ύπαιθρο: Τόνωση του αισθήματος της ιδιαίτερης ταυτότητας του ντόπιου πληθυσμού και η θετική επίδραση στην τόνωση του κοινωνικού κεφαλαίου.

- Ερμηνεία του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου: Ανάδειξη της αξίας του πλούσιου φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής παρέμβασης και ειδικότερα εκείνων των στοιχείων που της προσδίδουν μοναδικότητα, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών.

- Παροχή ποιοτικής τουριστικής υποδομής και πληροφόρησης: Σκοπός είναι η βελτίωση και η συμπλήρωση της υφιστάμενης υποδομής δημόσιου χαρακτήρα με γνώμονα την αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας. Σε ότι αφορά την τουριστική ενημέρωση, σκοπός είναι η εισαγωγή νέων τεχνολογιών, με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού ψηφιακών προβολών και πολυμέσων, σε κτίριο που βρίσκεται στην Χωριστή, και πρόκειται να παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό στον Δήμο Δράμας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωριστής.

Στον ανωτέρω ειδικό εξοπλισμό θα αναπτυχθούν και θα εγκατασταθούν ειδικές ψηφιακές εφαρμογές διαδραστικής και βιωματικής πληροφόρησης, των οποίων το περιεχόμενο θα βασίζεται στην πλήρη καταγραφή του πολιτιστικού κεφαλαίου με στοιχεία όπως προϊόντα, καλλιέργειες, γεωγραφία, ανθρωπολογία, δηλαδή έθιμα, παραδόσεις, οικονομία και ιστορική εξέλιξη. Το περιεχόμενο των εφαρμογών θα αναπτυχθεί με τεχνικές ερμηνευτικής παρουσίασης, προκειμένου να ενισχυθεί η κατανόηση και αφομοίωση της πληροφορίας. Στόχος θα είναι να διεγείρει την διαδικασία της ανακάλυψης από τον επισκέπτη, ο οποίος θα αναπτύξει διανοητικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με τον πολιτισμό της περιοχής.

Επιπροσθέτως, οι δράσεις του έργου θα αναδείξουν την προσφορά του τόπου σε ευκαιρίες επίσκεψης, ώστε να δημιουργηθούν ερείσματα για την επί τόπου επίσκεψη, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση και αναβάθμιση της τουριστικής υποδομής και πληροφόρησης σχετικά με τον πολιτισμού Οίνου και Αποσταγμάτων.

Τέλος, προσδοκάται η μεγιστοποίηση του βαθμού αφομοίωσης της ταυτότητας του οινο-γαστρονομικού πολιτισμού στην τοπική κοινωνία, με τη διευκόλυνση στην ανάπτυξη οινο-γαστρονομικών προτάσεων, τη διαμόρφωση της πρότασης προς τους επισκέπτες αλλά και τη συμβολή στην θετική εμπειρία του προορισμού.

 

 

 

διαβάστε ακόμα

Πράσινο φως στην πρόταση της ΤΕΜΕΣ για ίδρυση Διεθνούς Σχολής Τουρισμού και Γαστρονομίας στην Καλαμάτα
Δύο Ελληνικές παραλίες στις 50 καλύτερες στον κόσμο για το 2024 – 7 κορυφαίες στην Ευρώπη
Η τηλεργασία «απειλεί» καντίνες και κυλικεία
Σε ψηφιακή αποτύπωση το «Πολιτιστικό Καλεντάρι Πιερίας»
BTW | Επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία από την αύξηση του αεροπορικού φόρου
Ponant: Κρουαζιέρες στα Ελληνικά νησιά με αναχώρηση από Αθήνα
19,5 εκατ. θέσεις, που καλύπτουν 47 χώρες, διαθέτει το 2024 η AEGEAN
Γερμανικός Τύπος | Ελλάδα: Εξαήμερο κατά των ελλείψεων εξειδικευμένου δυναμικού;
Τουρκικός τουρισμός | +13,2% οι αφίξεις, +5,4% τα έσοδα το α' τρίμηνο
FootGolf με τη συμμετοχή των Euro 2004 Legends στο Porto Carras Pro-Am Aegean Mini Tour