Γιορτή Μαστίχας στη Χίο

06-08-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Στις 9 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Βέσσα των Μαστιχοχωρίων η Γιορτή Μαστίχας, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε Αύγουστο στα Μαστιχοχώρια, µε τη στήριξη και     την  επιµέλεια      των  πολιτιστικών συλλόγων των χωριών. Κάθε χρόνο, η γιορτή διοργανώνεται σε ένα διαφορετικό χωριό από τα Μαστιχοχώρια, συνεπώς φέτος στη Βέσσα τον συντονισµό της διοργάνωσης θα έχει ο Φιλοπρόοδος Όµιλος Βέσσας.

Η Γιορτή Μαστίχας έχει ως στόχο να αναδείξει την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωµία των χωριών που συνδέονται µε το µοναδικό αυτό προϊόν της Χίου, το οποίο αποτελεί καθοριστικό στοιχείο της τουριστικής ταυτότητας του νησιού. Η συγκεκριμένη γιορτή προσελκύει κάθε χρόνο πολλούς επισκέπτες, Έλληνες και ξένους και αποτελεί ευκαιρία προβολής του νησιού της Χίου.

Στη γιορτή συµµετέχουν όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι των Μαστιχοχωρίων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν διαδραστικά δρώµενα και παραδοσιακούς τοπικούς χορούς,  συνοδεία ζωντανής µουσικής. Οι σύλλογοι θα φροντίσουν επίσης µε εθελοντική εργασία των µελών τους, για την παρασκευή γλυκών και αλµυρών εδεσµάτων, που θα προσφέρονται στους επισκέπτες.

Η μαστίχα, ένα μοναδικό προϊόν

Από την αρχαιότητα, η μαστίχα είχε πολλές χρήσεις, κυρίως λόγω της φαρμακευτικής της ιδιότητας.  Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως  στη ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία, στην ιατρική, στη φαρμακευτική, στην ορθοδοντική και στην αρωματοποιία, ενώ το μαστιχέλαιο χρησιμοποιείται επίσης στην επιπλοποιία και στην κατασκευή μουσικών οργάνων. Τέλος, στην Κύπρο, οι κόκκοι του σχίνου, που μοιάζουν με αυτούς του πιπεριού, χρησιμοποιούνται ολόκληροι ως καρύκευμα στα χωριάτικα λουκάνικα.

 

διαβάστε ακόμα

Η AEGEAN και η Olympic Air μετέφεραν το Άγιο Φως στην ελληνική επικράτεια
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε γαστρονομική εκδήλωση στο Βουκουρέστι
Δράσεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας σε Σουηδία και Ελβετία
Ξενοδοχεία | Ποιο είναι το τίμημα του Πόρτο Καρράς;
Οι αεροπορικές εταιρείες βαρέθηκαν να επωμίζονται το κόστος άλλων
Υπερ- τουρισμός | Ο τουριστικός τομέας δεν πρέπει να αγνοήσει τις διαμαρτυρίες των ντόπιων
Τουρισμός 2024 | Sunvil: Το μεγαλύτερο ελληνικό πρόγραμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο με 61 νησιά
Έκθεση φωτογραφιών για τη δράση του John D.S. Pendlebury στη Μάχη της Κρήτης
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η Περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας
«Σκιώδης στόλος» του Πούτιν στον Λακωνικό Κόλπο