Στις 26 Ιουλίου στο λιμάνι των Καταπόλων, διοργανώνεται από την Ένωση Καταπολιανών, υπό την αιγίδα του δήμου Αμοργού, η γιορτή της ψημένης ρακής, η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο την παραμονή της γιορτής του Αγίου Παντελεήμονα.
Η Αμοργός είναι ο μοναδικός τόπος που παράγει την ψημένη ρακή, η οποία προσφέρεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας , καθώς και σε όλα τα σπίτια του νησιού. Άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, η ψημένη ρακή αποτελεί το κυρίως κέρασμα στις γιορτές και στις κοινωνικές εκδηλώσεις. Το παραδοσιακό αυτό ποτό , το οποίο ακόμη και σήμερα παράγεται με τον ίδιο τρόπο, έχει τις ρίζες του στην κρητική καταγωγή των ντόπιων. Για τη ρακή αξιοποιείται ό,τι απέμεινε από το τρυγοπάτημα των σταφυλιών και το απόσταγμα που προκύπτει αποθηκεύεται σε μεγάλα πιθάρια. Η όλη η διαδικασία θυμίζει γιορτή, αφού κατά την παρασκευή της ρακής ντόπιοι και επισκέπτες τραγουδούν συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, κερνούν κρασί και ρακή και ψήνουν κυδώνια στη χόβολη της φωτιάς.
Η παραδοσιακή συνταγή της ψημένης ρακής
Υλικά:
1 κιλό ρακή
1 ποτήρι μέλι
½ ποτήρι ζάχαρη
2-3 Φλούδες κανέλα,
Γαρύφαλλο ή 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο
Εκτέλεση
Η ρακή, το μέλι και η ζάχαρη πρέπει να πάρουν βράση σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι , πρέπει να βράσει για αρκετή σε ένα ποτήρι νερό, το γαρύφαλλο ή ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο και οι φλούδες κανέλας. Κατόπιν, αφού σουρωθούν τα μυρωδικά προστίθενται στη ρακή για τη διάρκεια μίας βράσης. Προαιρετικά, προστίθεται και ένα ποτηράκι κονιάκ. Όταν κρυώσει το μίγμα, μεταγγίζεται σε γυάλινα μπουκάλια στα οποία μπορεί κανείς να βάλει και λίγη κανέλα σε φλούδα.