Χωρίς τέλος παρεπιδημούντων και φέτος ο Δήμος Αγράφων

20-07-18 | ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Ο Δήμος Αγράφων είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις Δήμων που αποφάσισε να μην επιβάλλει για φέτος τέλος παρεπιδημούντων κρίνοντας ότι δεν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή του καθώς η τουριστική κίνηση και η επιβάρυνση που δέχεται η περιοχή είναι περιορισμένη.

To υπέρ Δήμων και Κοινοτήτων προβλεπόμενο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων ορίστηκε από 1ης Ιανουαρίου 1993 σε ποσοστό 2% ενώ το ποσοστό μειώθηκε σε 0,5% με ισχύ από 1-1-2009 επί του μισθώματος κλίνης για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πάσης λειτουργικής μορφής (ξενοδοχείων, MOTELS, BUNGALOWS, ξενώνων και επιπλωμένων διαμερισμάτων) και πάσης κατηγορίας.

Ειδικότερα :

Α) Το τέλος επιβάλλεται υποχρεωτικά από τους Δήμους και Κοινότητες στις κάτωθι περιπτώσεις:

1. σε περιοχές οι οποίες έχουν ή έχουν χαρακτηρισθεί κατά τις κείμενες διατάξεις ως λουτροπόλεις ή οργανωμένοι αρχαιολογικοί τόποι ή τουριστικοί τόποι ή τόποι θερινής διαμονής. Η οριοθέτηση των τουριστικών τόπων που αφορούν τα διατάγματα αυτά έγινε με τη χρησιμοποίηση σαφών, θεσμοθετημένων ορίων, δηλαδή των διοικητικών ορίων των συγκεκριμένων δήμων και κοινοτήτων και ως εκ τούτου τα όρια των τουριστικών τόπων ταυτίζονται με τα διοικητικά όρια των αντίστοιχων δήμων και κοινοτήτων, όπως ίσχυαν κατά το χρόνο της ανακήρυξης.

2. εντός των διοικητικών ορίων των οποίων υπάρχουν αυτοτελείς, συνοικισμοί λουτροπόλεων (ξενοδοχεία, εστιατόρια, μπαρ, κατοικίες κλπ.) διαρκούς ή εποχιακής λειτουργίας, προς εξυπηρέτηση της εκμεταλλεύσεως και λειτουργίας εν γένει ιαματικών πηγών, αναγνωρισμένων από το νόμο ως τοιούτων είτε τουριστικού είτε τοπικού ενδιαφέροντος.

Β) Μπορούν προαιρετικά να επιβάλλουν το τέλος παρεπιδημούντων οι υπόλοιποι Δήμοι και Κοινότητες της χώρας μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η περί επιβολής του τέλους απόφαση του Δημοτικού ή Κοινοτικού Συμβουλίου των Δήμων και Κοινοτήτων τούτων λαμβάνεται μέχρι τέλους Ιουνίου και ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του επομένου έτους. Εάν η απόφαση αυτή ληφθεί μετά το τέλος Ιουνίου ισχύει από 1ης Ιανουαρίου του μεθεπόμενου έτους.

Στο εν λόγω τέλος υπόκεινται όλες οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, κάθε λειτουργικής μορφής και κατηγορίας όπως: α) ξενοδοχεία, β) MOTELS, γ) BUNGALOWS, δ) ξενώνες, ε) επιπλωμένα διαμερίσματα, στ) οι επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται μέχρι και επτά δωμάτια.

διαβάστε ακόμα

Σαντορίνη: Οι τρεις αιτίες για την κατολίσθηση στη Θηρασιά – Τι εκτίμησε ο Λέκκας
Αεροδρόμιο Σητείας | Ο καλύτερος Μάρτιος & το καλύτερο α' τρίμηνο των τελευταίων 9 ετών
Ξενοδοχείο μετατρέπεται σε επιπλωμένα διαμερίσματα στο Πευκί - Αποκατάσταση διατηρητέων με τουριστική χρήση στην Αίγινα
Δήμος Βιάννου | Μέτρα για τη λειψυδρία - Stop στις νέες πισίνες
Προορισμοί: ‘Εκθεση Φωτογραφίας στον Βόλο
Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος στον Κόζιακα
Το ρομπότ SOPHIA στην 3η Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Ηράκλειο την Κυριακή
Η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στη Γαλλία
«The Crete Trip 2024» στην Κρήτη | πολιτιστικό ταξίδι με 900 φοιτητές από 45 χώρες
Μάνος Κόνσολας | «Χρειαζόμαστε μια Εθνική Πολιτική για τις ορεινές περιοχές»